BARCELONA

Datos del Pueblo

Gualba (De Baix i de Dalt)

Pueblo

Gualba

Municipio

Gualba / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1126

 

Ayuntamiento

Dirección

Pg. Montseny, 13

Código postal

08474

Teléfono

93-8487027

Fax

93-8487070

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Gualba De Baix

Web de Interés

Gualba, natura e història

E-mail municipio

gualba@diba.cat
 

El municipi de Gualba, de 23,24 km², ocupa l'extrem NE de la comarca del Vallès Oriental i la seva frontera amb Riells marca el límit comarcal. És un municipi totalment montsenyenc que s'allarga des del cim del turó de Morou (1 300 m d'altitud) a l'extrem N, fins a la Tordera, que és el seu límit meridional, a uns 150 m d'altitud. Té com a eix la riera de Gualba, l'antiga Aqua Alba, que li ha donat el nom, que neix a la vall de Santa Fe i desguassa a la Tordera, prop de Gualba de Baix, i a la qual conflueixen la resta de torrents i rierals com el del Sot de les Pedreres, el d'en Berenguer, el d'en Cinto o el de Can Renau;

Situacio de Gualba

Situacio de Gualba

El lloc d' Aqua Albai la seva parròquia de Sant Vicenç surten documentats des del 1053. El 1083 el lloc fou donat a Sant Cugat i de nou surt en les butlles de confirmació de propietat del dit monestir dels anys 1098 i 1120

PATRIMONIO
Iglesia de Sant Vicenç: románica, del S.XI; restaurada recientemente, conserva fragmentos de un retablo gótico, con tablas pintadas.

Iglesia de Sant Vicenç de Gualba

Iglesia de Sant Vicenç de Gualba

Ermita de Sant Cristòfol: documentada en el 1328. Paisajes de gran belleza, como el Gorg Negre, el Salt de Gualba (con unos 33 metros de desnivel) y el Turó de Morou (1307 m.).

Masías: mas (caserío, masía) de l’Illa, la Coma y Can Renal.

Tot el terme de Gualba, però especialment el sector de la part alta de la seva riera, entallada a la vall de Santa Fe per un petit pantà que porta les seves aigües a les centrals anomenades la Fàbrica de Dalt i la Fàbrica de Baix, que produeixen electricitat, explotada per la companyia Salts i Explotacions del Montseny, té una bellesa natural extraordinària.

Espectacular salt de Gualba

Espectacular salt de Gualba

La riera, que parteix el terme, salva el gran desnivell dels cimals del Montseny al sot de la Tordera amb alguns espectaculars saltants com el del Gorg Negre, lloc de llegendes i habitacle de goges, i l'espectacular salt de Gualba, que es precipita per un terreny esglaonat de 133 m d'alçària i que converteix la riera en un corrent d'escuma blanca, que es creu que és la que ha donat el nom, gairebé mil·lenari de Gualbao "Aigua Blanca".(ftes y fotos ver links de la ficha)