BARCELONA

Datos del Pueblo

Viver i Serrateix

Pueblo

Viver i Serrateix

Municipio

Viver i Serrateix / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

193

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa de la Vila

Código postal

08673

Teléfono

93-8204922

Fax

---

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Viver i Serrateix

Web de Interés

Serrateix i Viver

E-mail municipio

viver@diba.cat
 

El terme municipal de Viver i Serrateix ocupa un extens territori (66,81 km²) a l'extrem S del Berguedà, en contacte amb el Bages (Navars i un petit sector de Cardona). La riera de Navel forma el límit occidental (i el separa del terme de Montmajor) i la riera de Merola, el límit oriental (frontera amb Puig-reig); els límits N són amb els termes també berguedans de Montclar i Casserres.

terme municipal de Viver i Serrateix

Viver i Serrateix art i natura

VIVER

En l'edat mitjana configuren el territori El Castell de Viver, el Castellot, és un jaciment alto-medieval, és una grossa roca amb uns forats aliniats verticalment a les parets, de forma quadrada i d'uns 10 cm de fondària que servien de suport a les vigues d'unes torres de defensa, que formaven part de la línia de fortificació contra els moros, que feu construir el rei franc Lluís el Piadós al Comte Borrell l'any 798. Sota hi ha excavades diverses tombes antropomorfes.

Sant Miquel de Viver, la data més antiga de la que es disposa és del 1052, església romànica consagrada el 1187 pel bisbe de la Seo d'Urgell, Arnau de Preixens. El campanar és del 1798.

SERRATEIX

Hi trobem el monestir de Santa Maria de Serrateix: església preromànica, fou una fundació de la casa comtal de Cerdanya i Besalú i que es feu oficial el dia 7 d'octubre de l'any 977 per Olibia Cabreta, tot i que ja existia el monestir des del 940 i sota la regla de Sant Benet.

El monestir ens ofereix una església preromànica del s.X, grandiosa església romànica del s. XI-XII, amb absis llombard, torre campanar i capelles gòtiques i un claustre neoclàssic del s.XVIII. Escuts abacials, tombes i les urnes dels Sants Martirs completen aquest ric patrimoni.

Sant Pere de Serrateix, (actual ajuntament) conserva importants vestigis preromànics del segle IX a la capçalera - arcs de ferradura i absis rectangulars-, la resta és romànic del s. XI.

Visitar en el terme:

Del segle X i XI. El 977 va passar a ser una Abadia de fundació comtal, aconseguida amb moltes donacions

Monestir de Santa Maria de Serrateix

Església de Sant Joan de Montdarm
Castell de Viver.

Monestir de Santa Maria de Serrateix
Tombes antropomorfes

Els principals nuclis de població del municipi són els pobles de Serrateix, que n'és el cap, de Viver i la caseria de Sant Joan de Montdarn. Comprèn també les antigues demarcacions de Navel (o Sant Vicenç de Navel) i de Sant Martí de Balaguer.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua