BARCELONA

Datos del Pueblo

Vinyoles D´Oris

Pueblo

Vinyoles d´Oris

Municipio

Les Masies de Voltregà / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

693

 

Ayuntamiento

Dirección

Can Bondia, s/n

Código postal

08509

Teléfono

93-8570028

Fax

93-8570079

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vinyoles D´Oris

Web de Interés

Les Masies de Voltrega, paisaje y arte, turismo

E-mail municipio

masiesv@diba.cat
 

El terme de Vinyoles, amb l'antiga quadra i parròquia de Sant Miquel d'Ordeig, es va constituir com a municipi independent de Sant Hipòlit de Voltregà el 1797, però el 1801 es va integrar en el nou municipi de les Masies de Voltregà

La població de Vinyoles és formada per tres nuclis, avui dia pràcticament units.després del 1950 s'hi va construir un barri fabril modern per als treballadors de la Farga Lacambra, que s'estengué entre l'antic poblet i el Carrer Major i que ha donat una forma més arrodonida a la població.

L'església de Sant Esteve de Vinyoles, documentada d'ençà del 957, fou renovada i consagrada entorn del 1106. Hi subsisteix íntegrament l'edifici romànic, que ha estat restaurat.

L'església de Sant Esteve de Vinyoles

L'església de Sant Esteve de Vinyoles, documentada d'ençà del 957, fou renovada i consagrada entorn del 1106. Hi subsisteix íntegrament l'edifici romànic, que ha estat restaurat. Aquesta església, composta d'una nau amb un cimbori allargat i un gran absis a llevant i, potser antigament, amb dues absidioles a manera de creuer, fou mutilada amb l'annexió d'altars laterals i, a la fi del segle XIX, per una gran capella del Santíssim, a manera de rotonda.

Al poble de Vinyoles se celebra la festa major el segon diumenge de juliol, tot i que tradicionalment sempre s'havia celebrat per sant Esteve.

Al poble de Vinyoles hi ha farmàcia, dispensari municipal, una oficina de la Caixa de Manlleu, un centre d'ensenyament, un camp de futbol i una pista polisportiva, dues sales de teatre, una pertanyent a la parròquia i una altra a la Farga, a més d'un museu particular privat situat a Ordeig i el museu romànic parroquial. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua