BARCELONA

Datos del Pueblo

Vilassar De Dalt

Pueblo

Vilassar de Dalt

Municipio

Vilassar de Dalt / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

8621

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 1

Código postal

08339

Teléfono

93-7539800

Fax

93-7507750

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilassar De Dalt

Web de Interés

Història i Patrimoni Vilassar de Dalt

E-mail municipio

vilassard@vilassardedalt.org
 

El terme municipal de Vilassar de Dalt, conegut també per Sant Genís de Vilassar, té una superfície de 9,08 km². Es troba als vessants nord-orientals de la serra de Sant Mateu, un sector de la Serralada Litoral que en aquest terme assoleix la màxima altitud a 448 m, al cim que domina les planes de Can Boquet i que té els característics planells de la part alta d'aquest pilar tectònic que forma la serralada, de muntanyes granítiques i plans de sauló i argila. Comprèn la vila de Vilassar de Dalt, cap del municipi, engrandida els anys cinquanta amb nous barris de població atreta pel desenvolupament tèxtil, i algunes urbanitzacions residencials.

El terme municipal de Vilassar de Dalt, conegut també per Sant Genís de Vilassar, té una superfície de 9,08 km².

Panoramica de Vilassar de Dalt

El primer document que fa menció del lloc és de l'any 978. La parròquia és coneguda al segle XI. El Castell de Vilassar, amb la torre circular i ampliacions fins al segle XVI, declarat monument històrico-artístic. Cap a la muntanya, a la zona de Can Boquet, hi ha importants jaciments prehistòrics, com el dolmen de la Roca d'en Toni, les cambres sepulcrals de la Cova d'en Pau, la Cova de la Granota, i la Cova d'en Joan.

El nucli anti de carrers costeruts i estrets a la part antiga, el mantenen fidel al seu orígen medieval que segueixen el mateix traçat que els antics camins o torrents que portaven d'una casa a l'altra Entre aquestes cases pairals, inicialment aïllades, es formaren carrers amb les típiques cases de cós, de planta baixa i pis, amb eixida a la part posterior, habitatges que es començaren a construir al segle XVII i que han donat caràcter a tantes poblacions de la comarca

L'església parroquial de Sant Genís de Vilassar, esmentada des del 1118, fou refeta totalment en 1511-19 en estil gòtic tardà, però fou incendiada el 1936 i derruïda el 1941

Altres edificis notables de la vila, a part el castell, són les masies de Cal Notari, Cal Doctor, Can Banús i Can Saiol, dins el nucli, i la masia fortificada de Can Maians, amb torre de defensa (1568) als afores.

Altres edificis notables de la vila, a part el castell, són les masies de Cal Notari, Cal Doctor, Can Banús i Can Saiol, dins el nucli, i la masia fortificada de Can Maians, amb torre de defensa (1568) als afores.

Can Banus de Vilassar de Dalt

 

Llocs d'interès

Església de Sant Genís: segle XX. Construïda sobre l'anterior del segle XIV.

Teatre de La Massa, de 1881, construït per Rafael Guastavino, i restaurat l'any 2002 per Ignasi de Solà-Morales, Lluís Dilmé i Xavier Fabré.

Torre de Can Maians, torre fortificada, edificada el 1551 (segle XVI), amb el permís de Felip II, considerada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Ermita de Can Boquet documentada ja l'any 1303 i inclosa al Pla d'Espais d'Interés Natural (PEIN) de la Conreria-Sant-Mateu-Céllecs.

Castell de Vilassar del segle XII, seu de l'Arxiu Patrimonial del Marqués de Barberà (Consulta de referències), considerat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Ermita de Sant Sebastià

Museu Municipal, situat a la Masia de Can Banús, que ens recorda l'economia tradicional del poble, dedicada a la indústria tèxtil.
Museu de conquilles del Cau del Cargol, col·lecció privada de més de 16.000 espècies de conquilles de mol·luscs, cargols i petxines, procedents de tot el món.

Jaciment neolític de la Roca d'en Toni

Necròpolis medieval, molt a prop de la Roca d'en Toni.

Forns romans de la Fornaca. Inclou tres forns romans dedicats a la producció industrial de material ceràmic de gran format, dels segles I i II després després de Crist.

Entre els principals centres d'activitat cultural hi ha el Museu Municipal, on es conserven les troballes arqueològiques, seu del Grup Arqueològic, constituït el 1945, i de seccions de fotografia, pessebres, ciències naturals, i astronomia. El museu El Cau del Cargol, particular, acull una important col·lecció de mol·luscs.

Amb el nom d'Isla Fantasía es coneix un important centre lúdic, parc aquàtic i terrestre amb àrees de picnic, animació turística i discoteques. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua