BARCELONA

Datos del Pueblo

Vilanova De Sau

Pueblo

Tipo de Entidad:

Municipio

Vilanova de Sau / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

 

 

Ayuntamiento

Dirección

Passeig de Verdaguer, 7

Código postal

08519

Teléfono

93-8847006

Fax

93-8847106

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilanova De Sau

Web de Interés

Vilanova de Sau, en Les Guilleries d´Osona

E-mail municipio

vilanovas@diba.cat
 

Vilanova de Sau és un municipi de la comarca d'Osona. Limita amb la comarca de la Selva. El Pantà de Sau i les Guilleries ocupen part del seu paisatge. Està situat a la dreta del riu Ter.

Com a subcomarca, les Guilleries està formada pels municipis de Sant Hilari Sacalm, Osor, Susqueda, Vilanova de Sau, Sant Sadurní d'Osormort, Espinelves i Viladrau.

El 1962 s'obrí el pantà i, des d'aleshores, canvià la fisonomia de la Vall de Sau. El poble de St. Romà va desaparèixer sota les aigües i només el campanar hi sobresurt de tant en tant. Vilanova, en canvi, va emergir i l'antic poble rural ha sabut combinar la història amb la creació d'un centre de serveis dedicats a l'oci el turisme.El pantà afegí un atractiu més a aquest municipi que des de la Vall s'enfila cap a les frondoses Guilleries, serra d'aigües clares, idònies per a la pesca de riu. El seu terme inclou les antigues parròquies de Sant Pere de Castanyadell i Sant Andreu de Bancells. Des d'aquí es dominen el Montseny, Tavertet, el far i les Guilleries.

Imatge de Sant Romá de Sau

 

Altra Imatge de Sant Romà

L'Art Romànic:

Sant Andreu de Bancells: Romànica, s. XI. Molt ben conservada. Situada a 927 m, és un magnífic mirador de les Guilleries.
Sant Romà de Sau: S. XI. Església situada sota les aigües del pantà. El campanar, encara intacte, sobresurt de l'aigua i és l'indicador popular del seu nivell.
Santa Maria de Vallclara: S. XII. Antic monestir de monges cistercenques.
Santa Maria de Vilanova: S. XI. De la construcció original se'n conserven l'estructura i l'absis. Situada al nucli de Vilanova de Sau.

Vilanova de Sau és format per dos petits agrupaments, units gairebé per les edificacions modernes. A l'extrem del de llevant hi ha l'església parroquial de Santa Maria, esmentada ja el 1040. L'edifici actual fou renovat al segle XII i conserva l'absis i l'estructura romànics, però ha estat molt modificat. Tenia una sola nau i un sol absis, amb porta a migdia, i s'hi afegiren altars laterals, un portal a ponent i se'n modificà el teulat i la volta. L'agrupament de ponent, al llarg d'un call o carrer estret, es formà al segle XVIII, quan la població tingué el màxim creixement. Té cases típiques, amb llindes i marcs de pedra, sovint desfigurades per modernes restauracions.

Altres indrets del terme

Sau
Sant Romà de Sau
Sant Pere de Castanyedell
Sant Andreu de Bancells
Les masies
La cova del Cingle Vermell

Llocs d'interès natural:

Riera de Castenyadell: Neix a les Guilleries i desemboca a la Riera Major, a Malafogassa.
Pantà de Sau: Va negar l'antiga vall i el poble de Sant Romà de Sau. Sota les cingleres de Tavertet, ocupa 17 km de llarg i 3 d'ample, que permet la pràctica d'esports nàutics.
Riera Major: Neix al Montseny i desemboca al pantà de Sau. D'aigües netes, s'hi practica la pesca.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:PantaDeSau.jpg

L'embassament de Sau, al terme municipal de Vilanova de Sau

L'embassament de Sau, al terme municipal de Vilanova de Sau, i al peu de la serralada de les Guilleries, pertany a la conca del riu Ter i, juntament amb el de Susqueda i amb el del Pasteral, forma part d'un sistema de tres pantans que uneix la comarca d'Osona amb la de la Selva.

L'embassament té una llargada de 17 Km. i 3 Km. d'amplada, amb una capacitat màxima de 165,26 hm3. Actualment, es permet la pràctica d'esports nàutics.

El pantà, inaugurat el 1962, va cobrir el poble de Sant Romà, les restes del qual, especialment el campanar de l'església romànica del segle XI, són visibles quan el nivell de l'aigua embassada és baix.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua