BARCELONA

Datos del Pueblo

Vilafranca Del Penedes

Pueblo

Vilafranca del Penedes

Municipio

Vilafranca del Penedes / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

37364

 

Ayuntamiento

Dirección

Cort, 14.

Código postal

08720

Teléfono

93-8920358

Fax

93-8921166

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilafranca Del Penedes

Web de Interés

Vilafranca del Penedès a la part central de la plana.

E-mail municipio

ajuntament@vilafranca.org
 

 Vilafranca del Penedès va nèixer a principis del segle XII, al voltant d'una antiga torre anomenada Dela, en un lloc imprecís, prop de la Via Augusta. La Vila va ser poblada ja en temps de Ramon Berenguer i en el creixement del nucli inicial de la vila, van influir-hi diversos factors: la situació geogràfica, les franqueses concedides, la tranquil·litat envers els sarraïns i l'impuls que li va donar el Compte de Barcelona.

Vilafranca del Penedès va nèixer a principis del segle XII, al voltant d'una antiga torre anomenada Dela, en un lloc imprecís, prop de la Via Augusta.

Imatge antiga de la plaça de l'exèrcit (actual plaça Penedès) i la rambla sant Francesc al fons.

Visitar i passejar en Vilafranca:

Campanario de Santa María
Cementiri de Vilafranca
Palau Reial
Palau Baltà
Centro histórico
monument als castellers
VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Casa "Festa Major"
capella de Sant Pelegrí
l'església de Sant Joan
l'antic convent de franciscans, actual seu de l'Hospital Comarcal
Casa de la Vila
Un paseo entre las viñas por Vilafranca del Penedès

La iglesia de Santa María se empezó a construir en el año 1285 en el mismo lugar donde anteriormente había existido una capilla, documentada en el siglo X. La basílica de Vilafranca es una de las primeras iglesias parroquiales de Cataluña construida según los cánones de un orden arquitectónico nuevo: el gótico.

Santa Maria de Vilafranca del Penedes

L'estructura urbana de Vilafranca és la típica de moltes altres viles que han progressat a partir de la seva funció bàsica com a capital comarcal. En primer lloc hi ha el nucli antic, entorn de la plaça de Jaume I, antigament emmuralllat, on es troben els edificis principals (ajuntament, església de Santa Maria, Palau Reial, etc.). Després es troben els ravals formats en els eixos de comunicació que sortien del nucli antic, i finalment, els polígons moderns, que creixen especialment en el sector N i W. El patrimoni històrico-artístic és representat, entre altres, per un nombre notable d'edificis d'època medieval, que són descrits a continuació, i una mostra interessant d'edificis modernistes, entre els quals destaquen la Casa Miró, la Casa Fortuny i la Casa Guasch.

la Festa de la Verema del Penedès.

Durant aquesta festa es poden veure moltes tradicions catalanes com ara falcons, ball de gitanes, ball de bastons, però cal destacar l'actuació castellera que s'hi realitza el dia 30 per la diada de Sant Fèlix. També cal destacar-ne el ball de la Moixiganga recuperat el 1985.

Així mateix, Vilafranca és posseïdora de la figura de bestiar català més antic de Catalunya, d'Espanya i d'Europa; un drac datat oficialment de principis del 1600, segle XV tot i que uns estudis recents de la pintura del cap de la figura el data del s.XII.

El xató és un plat tradicional de la gastronomia del Penedès, regió natural formada per les comarques catalanes de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, situades entre Barcelona i Tarragona, tocant a la Mediterrània, i coneguda internacionalment pels seus vins i caves i per la seva destacada oferta turística.

el xató és una amanida d'hivern a base d'escarola que s'acompanya d'altres ingredients com el seitó o les anxoves, el bacallà i la tonyina dessalats i esqueixats i les olives arbequines. La diferència, però, entre les distintes maneres de preparar el xató la trobem en la seva salsa, una salsa que varia en funció de la zona i que té una base d'ametlles i avellanes picades -excepte el Xató de Vilafranca-, nyora, all, oli, vinagre de vi i sal.

Vilafranca és avui una de les principals ciutats mitjanes de Catalunya, un centre econòmic i comercial dotat de tots els serveis i amb bones comunicacions que l'apropen a les principals ciutats catalanes i de l'Estat.

El municipi és format pel nucli de la capital i els veïnats disseminats del Bordellet, el Molí d'en Rovira, el Carrer d'en Perepau, Can Salines i la Serret, aquest darrer compartit amb el terme municipal d'Olèrdola. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua