BARCELONA

Datos del Pueblo

Viladomiu Vell i Nou

Pueblo

Viladomiu

Municipio

Gironella / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

166 y 115

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 13

Código postal

08680

Teléfono

93-8250033

Fax

93-8250368

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Viladomiu Vell

Web de Interés

Gironella

E-mail municipio

gironella@diba.cat
 

Viladomiu Nou compta amb 166 Habt.

Viladomiu Vell amb 115 habts.

les colònies de Viladomiu Vell i Viladomiu Nou estan situades al llarg del riu, al S de la població. Eren fàbriques de filats i teixits de cotó. Toquen els límits meridionals del terme, a la dreta del riu (Viladomiu Vell) i a la confluència del Llobregat amb la riera de Clarà (Viladomiu Nou).

La Colònia Viladomiu Vell, que avui actua sota la raó social, MANUFACTURAS VILADOMIU, SA, està situada a l’Alt Llobregat, en el lloc anomenat "Plana de Sant Marc" de Gironella, en el terreny que pertanyia a la propietat de cal Feliu, a la recolzada que fa el Llobregat a la desembocadura de la riera de Biure, davant del terreny anomenat Clau de Sant Marc per haver-hi qui les fites de l’esmentada propietat, i en el lloc que comença a eixamplar-se sortint de l’encaixonament que es passa Llobregat amunt, des de Puig-reig fins la Punta de Clarà.

l'església de Sant Marc de Viladomiu Vell

l'església de Sant Marc de Viladomiu Vell

Aquesta Colònia és la primera de totes les Colònies del Llobregat fundades o adquirides per algun membre de la família Viladomiu. Aquesta família és originaria de Berga.

S’hi edificà la fàbrica, les obres de la qual es portaren amb tant gran activitat, que el 1871 ja era donada d’alta. Immediatament s’explanaren les terres compreses entre el canal i el riu i es parcel•laren per tal de fer-ne hortes de regadiu que es donaren a menar a les famílies dels obreres.

Al segon pis de la fàbrica es construïren habitatges per als treballadors i àdhuc per al mateix senyor Viladomiu, qui hi visqué fins l’any 1878 en què s’edificà una casa per a ell, als baixos de la qual posà la fusteria de la fàbrica i la del Robert de Gironella, que fou en la que es construí l’altar, la porta de l’església, i els elements de reforma de l’altar, ultra les moltes obres per a la fàbrica i habitacions quan no podien donar l’abast els fusters de la casa. L'any 1885 es va inaugurar l'església de Sant Marc de Viladomiu Vell, d'estil historicista. L'any 1910 es va construir la torre de l'amo amb un cert aire modernista, que juntament amb l'església reflecteixen la personalitat dels seus fundadors, els Viladomiu.
 

 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua