BARCELONA

Datos del Pueblo

Vic

Pueblo

Vic

Municipio

Vic / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

38964

 

Ayuntamiento

Dirección

Ciutat, 1

Código postal

08500

Teléfono

93-8862100

Fax

93-8862921

Oficina Turismo

938862091

Web Oficial

Vic

Web de Interés

Descripciò al detall de Vic

E-mail municipio

serveisgenerals@vic.cat
 

El terme de Vic, de 30,92 km², es troba al bell mig de la Plana de Vic i de la comarca d'Osona. Limita al NW amb l'extens terme de Gurb, a l'E amb Folgueroles, Calldetenes i Santa Eugènia de Berga, al S amb Malla i Muntanyola i a l'W amb Santa Eulàlia de Riuprimer.

l terme de Vic, de 30,92 km², es troba al bell mig de la Plana de Vic i de la comarca d'Osona

Vic, Osona i el territori

Una de les principals característiques de la ciutat de Vic (484 m) és que, tot i el seu progrés i vitalitat, no ha perdut el seu caràcter de ciutat antiga, amb un nucli antic ben conservat i protegit i una creixença que s'estén per unes barriades força homogènies que no dificulten la persistència del Vic tradicional.
La ciutat de Vic, gelosa del seu patrimoni artístic, disposa d'un Patronat del Nucli Antic, que vetlla perquè no es destrueixi aquest llegat i perquè les noves edificacions o les renovacions d'edificis no desdiguin del seu conjunt ambiental.

El nucli antic o nucli primitu és format per carrers estrets i tortuosos, amb desnivells pronunciats i pavimentats amb llambordes. És un centre comercial d'importància, sobretot la Plaça Major i els carrers que hi conflueixen. Hom hi troba bona part dels edificis més destacats i importants de la ciutat: la Catedral, el conjunt Episcopal, el temple romà i les velles cases nobiliàries o de ciutadans rics com ara Parrella, Prat, Bojons, Cortada, Masferrer, Rocafiguera, Abadal, Costa, Ferreres o Clariana. S'hi troben també la casa de la ciutat, en un angle de la Plaça Major, la Casa de Cultura i la Biblioteca Jaume Balmes.

És una ciutat que mereix ser visitada doncs té un dels conjunts medievals més suggestius de Catalunya, que fou votat una de les set meravelles de Catalunya el 2007.
Dos dels monuments més importants són:

Retaule de La Catedral de Vic

Retaule de La Catedral de Vic

La Catedral de Vic
El Temple romà de Vic

La primera catedral de Vic ja apareix documentada l’any 516. Durant el període d’invasió sarraïna (717-718), aquesta catedral fou destruïda, i no se n’edificà cap altrafins a la repoblació del territori d’Osona pel comte Guifré (886) i la restauració del bisbat. La nova catedral fou ben aviat substituïda per una altra, consagrada l’any 1038 pel bisbe Oliba, essent una edificació romànica d’una sola nau, amb transepte de cinc àbsis i cimbori; el campanar, imponent, es construí separat de l’església.

Té tres entrades, corresponent a les tres naus, i estàtues colossals dels seus sis patrons. L'interior és corinti. De la catedral medieval només se'n conservà l'altar d'alabastre, en l'estil gòtic, donatiu de principis del segle quinzè de Bernard Despujol, i el campanar i la cripta, romànics. D'entre les capelles laterals en destaca la de Sant Bernat Calbó (bisbe de Vic entre 1233 i 1243), que participà amb Jaume el Conqueridor en la conquesta de València. El claustre de dos pisos en estil gòtic és de gran bellesa. També es pot admirar la porta gòtica que mena a la sala capitular.

La Catedral actual és obra de l'arquitecte Josep Morató i Codina.

Les pintures murals de Josep M. Sert tenen un paper fonamental en la definició de l'espai arquitectònic i enriqueixen l'interès monumental del conjunt.

Temple romá de Vic o Palau dels Montcada

TEMPLO ROMANO – PALACIO DE LOS MONTCADA:

Es va construir a principis del segle II, a la part més alta del terreny aturonat al costat del riu Mèder, prop de la confluència amb el Gurri. Durant segles va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada, construït a la fi del segle XI. Les seves parets formaven part del pati interior del castell i no va ser fins a 1882 en enderrocar l'antic edifici que es va descobrir la seva existència.

Se trata de un edificio de planta cuadrangular edificado durante la segunda mitad del siglo XI en torno a los restos del templo romano de Ausa, cuya cella servía de patio central, después de haber eliminado el techo. Los restos que hoy se conservan, al lado del jardín vecino al templo romano, corresponden a dos de las fachadas. Los restos de este edificio constituyen uno de los escasísimos ejemplos de gran residencia urbana del siglo XI que se pueden encontrar en toda Europa. Tel.: 938 894 432

Passejada per Vic:

El nucli antic o nucli primitu

El temple romà
El castell dels Montcada
La catedral de Vic
El Palau Episcopal
Les esglésies vigatanes
Els casals nobles
La Plaça Major
El recinte murallat
Altres edificis nobles
Els ponts de la ciutat
Sant Sixt
L´Albergueria

Museu episcopal de Vic, i escultura de l´abat Oliba

Museu episcopal de Vic, i escultura de l´abat Oliba

Els barris de Vic

El barri de l'Hospital
El barri o sector del Nord
El barri o sector de l'Est
El barri o sector del Sud
El Pla del Remei

Museu Episcopal de Vic :

El Museu Episcopal de Vic el va inaugurar el bisbe Josep Morgades i Gili l’any 1891, recollint l’esforç realitzat per un grup d’intel·lectuals i clergues de Vic de l’època de la Renaixença per recuperar el patrimoni artístic català.

Ocupa un lloc preeminent entre els museus de Catalunya, tant per la història centenària de la institució com per la quantitat i sobretot la qualitat de les col·leccions que aplega. Conté unes 20.000 peces, la majoria procedents de diferents sectors de la diòcesi de Vic, aplegades inicialment pel bisbe Josep Morgades.

Entre les seves col·leccions, destaquen les de pintura i escultura medievals que estan a l'alçada de les millors d'Europa. La secció arqueològica , la gran col·lecció de teixits hispanoàrabs, i els conjunts d'orfebreria, vidre, ceràmica, indumentària religiosa, tapissos, forja...són de primera línia dins del patrimoni museístic català. La conveniència de disposar d’unes instal·lacions adequades per mostrar aquestes col·leccions ha portat a construir un nou edifici innaugurat la primavera de l'any 2002.

Cubre toda la historia del arte, desde sus inicios hasta la época moderna, pero aquí recomendamos una visita especialmente detallada a las salas medievales, concretamente a las del románico, donde se puede admirar una espléndida colección de vírgenes, pinturas murales y un conjunto excepcional de frontales de altar. La mayoría de estas obras provienen de las iglesias que forman parte de la Ruta del Pirineo Condal y que se pueden visitar.

El nucli antic o nucli primitu és format per carrers estrets i tortuosos, amb desnivells pronunciats i pavimentats amb llambordes.

Plaça Major de Vic

El terme, a més de la ciutat de Vic, cap administratiu del municipi i de la comarca, comprèn el poble de Sentfores, anomenat també la Guixa, el qual es troba al SW de la ciutat, en direcció a Santa Eulàlia de Riuprimer, part del nucli urbà de Calldetenes, el raval de Serra-de-senferm, al sector meridional del terme a la dreta de la carretera N-152, la urbanització el Castell d'en Planes, situada al NW de la ciutat entre la línia fèrria i el traçat de la carretera de Puigcerdà, i els polígons que formen el cinturó industrial de la ciutat.(ftes y fotos ver links de la ficha)