BARCELONA

Datos del Pueblo

Veciana

Pueblo

Veciana

Municipio

Veciana / Comarcas: Anoia, la segarra calafina

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

170

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, s/n

Código postal

08289

Teléfono

93-8090055

Fax

93-8090023

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Veciana

Web de Interés

Ajuntament de Veciana

E-mail municipio

veciana@veciana.cat
 

La història de Veciana té estreta relació amb la història de quatre castells: Veciana, Miralles, Segur i Montfalcó. En l'actualitat tots els castells estan enderrocats i només en queden vestigis.

El petit agrupament de cases que formen el nucli més compacte del poble de Veciana, cap del municipi, es troba sobre un tossal costerut, on degué radicar l'antic castell de Veciana que dóna nom al municipi i del qual queden escasses restes, i on es conserva l'esquelet de la capella de Sant Miquel. Més amunt, situada en una petita vall tributària de la vall de la Riera Gran o de l'Anoia, es troba situada l'església de Santa Maria.

La història de Veciana té estreta relació amb la història de quatre castells: Veciana, Miralles, Segur i Montfalcó.

Imatge del poble de Veciana, cap de municipi

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE VECIANA (s. XII)
L’església de Santa Maria de Veciana està situada dalt d’un turó sobre l’indret on la carretera BV-1005 enllaça amb la BV-1004 que porta al nucli de Veciana. Degut a aquesta privilegiada situació es un marc incomparable per gaudir de les vistes de la vall de Veciana configurada a través de la sinuosa riera de Font Farrera.
L’església, datada del segle XII, és una construcció romànica composta d’una única nau, coronada, a llevant, per un absis semicircular. L’element exterior més remarcable es la portalada situada al mur de migdia, la qual conserva les impostes i arcuacions originals, esculpides amb motius geomètrics i vegetals.

LLOCS D'INTERÈS

Santa Maria de Veciana (s.XII)
Sant Pere Desvim/St.Puvim (romànica)
Sant Miquel del castell de Veciana (s.XII). Premi FAD d'arquitectura 1990.
St. Pere de Montfalcó el Gros (s.XII)
Santuari de la Mare de Déu del Puig del Ram (s.XVIII)
Molí de la Roda, casa fortificada (s.XVII). Antic molí hidràulic. Una de les fonts del riu Anoia.
Aula de Natura de l'Anoia

Completen el municipi els veïnats de:

Montfalcó el Gros, petit nucli rural al cim d'un turó, al qual s'accedeix des de la carretera de Calaf a La Panadella, poc després del trencall de Durban.

La Rubiola, format per un grup de cases i la capella de Santa Llúcia a ponent del terme, a peu de la carretera de Calaf a la Panadella.

Sant Pere del Vim, nucli format per cases, església i algunes masies disperses, accessible des de la carretera Igualada-Calaf, per Copons.
Santa Maria del Camí, petit nucli al costat de la carretera N-II, Igualada-Cervera.

Segur, conjunt de cases situat al redós de les restes del castell, sobre la carretera de Calaf a la Panadella, per Sant Martí de Sesgueioles.

els masos de Pallerols, Torrenova, Fiterol, Lloret, i els Molins de Lloret, el Tost, el Turull, el Malloar, la Morera, etc., existien molts segles enrere i són fites de l'antic poblament, abans molt més dens que ara, d'aquest terme, d'una gran bellesa i varietat.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua