BARCELONA

Datos del Pueblo

Vallirana

Pueblo

Vallirana

Municipio

Vallirana / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

13752

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Major, 329

Código postal

08759

Teléfono

93-6831002

Fax

93-6832897

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallirana

Web de Interés

Vallirana natura verd

E-mail municipio

info@ajvallirana.net
 

Vallirana és un municipi de la comarca del Baix Llobregat. Pertany a un extrem de la Serra d'Ordal i està situat al vessant interior del Massís del Garraf, entre els municipis de l'Ordal i Cervelló. El creixement d'aquest poble durant l'última dècada, ha fet que es converteixi en zona residencial que va creixent dia a dia.

El topònim Valliranaés un dels que més clarament es poden remuntar al període romà, segons l'estudi que féu d'aquests noms el lingüista suís Paul Aebischer. Deriva d'un antropònim, Valerius, més una terminació que indica pertinença; aquest personatge devia ser probablement el propietari d'una antiga vil·la o fundus del Baix Imperi.

Vallirana compta amb alguns elements patrimonials d'interès històric, per exemple, la Cova Bonica, testimoni del remot poblament de la contrada en època neolítica, o la capella de Sant Silvestre, un dels edificis preromànics més interessants de tot el Baix Llobregat, o els Molinots de la Llibra, dues torres medievals actualment integrades dins una moderna urbanització.

Vallirana és un municipi de la comarca del Baix Llobregat

Ajuntament de Vallirana

Llocs d'interès:

Coves
El terme municipal de Vallirana compta amb més de vuitanta coves i avencs explorats.

Molinots
Les dues torres medievals que es conserven al veïnat de la Llibra,

Masies i capelles
L'agricultura va ser durant mols segles gairebé l'única font de recursos dels habitants del terme de Vallirana,

Esglèsia
L'antiga església de Sant Mateu de Vallirana, situada prop de Can Julià, va ser enderrocada a principis del segle XlX i amb prou feines en queden algunes restes.

Dins el cap de municipi, no gaire lluny de la piscina municipal hi ha Can Batlle, integrat dins la moderna urbanització de Can Batlle, de blocs alts de pisos. Aquest mas, que és situat prop de la riera de Vallirana i que allotjava un antic molí, conserva finestrals del segle XVII i el portal adovellat; l'interior va ser parcialment transformat fa pocs anys en un edifici d'inspiració medieval, però aquestes obres restaren interrompudes

El Centre Excursionista de Vallirana, radicat en un local de propietat municipal, ha recollit diversos materials arqueològics del terme procedents, en part, de la Cova Bonica, del neolític; també conserva peces d'interès etnològic.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua