BARCELONA

Datos del Pueblo

Vallgorguina

Pueblo

Vallgorguina

Municipio

Vallgorguina / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2404

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 4

Código postal

08470

Teléfono

93-8679125

Fax

93-8679259

Oficina Turismo

938 679 452

Web Oficial

Vallgorguina

Web de Interés

Vallgorguina entre la Serra del Montnegre i la del Corredor

E-mail municipio

vallgorguina@vallgorguina.cat
 

Vallgorguina, poble de la comarca del Vallès Oriental, està situat en una vall de la depressió litoral catalana, entre la Serra del Montnegre i la del Corredor, a uns 222 m. de mitjana sobre el nivell del mar. El poble s'estén sobre una superfície de 22 Km2 i limita amb els municipis d'Arenys de Munt, Sant Celoni, Sta. Maria de Palautordera, Vilalba Sasserra, Sant Iscle de Vallalta, Llinars del Vallès i Dosrius.

L'església parroquial actual, enmig del nucli de poblament, segueix encara les línies del barroc, si bé amb molta austeritat i senzillesa; és d'una nau, coberta amb volta de llunetes, capçada per un absis rectangular de la mateixa amplada que la nau, al costat de la qual s'obren capelles laterals, que, al tram més prop de l'absis, sobresurten de la fàbrica de l'edifici a manera de fals creuer. La façana és arrebossada i damunt la porta, d'arc rebaixat, hi ha una fornícula amb una imatge del sant patró. El campanar s'aixeca a migdia, al costat de la façana; de base quadrada, a mitja alçada passa a ser vuitavat i es corona amb una barana calada.

Vallgorguina a més d'una important riquesa natural també té una història molt antiga que ha deixat diversos testimonis de temps passats. Un dolmen de fa més de 4.000 anys, conegut arreu de Catalunya per les seves llegendes de bruixes; antigues parròquies abandonades, com Sta. Eulàlia de Tapioles d'origen romànic; masies de diferents èpoques i estils, etc.

La cel·la de Sant Genís i Santa Eulàlia de Tapioles és documentada des del 878, en una confirmació del rei franc Lluís el Tartamut que la vincula a la seu de Barcelona.

El conjunt arquitectònic de Santa Eulàlia de Tapioles està format per l'església, el cementiri i una casa.

Llocs d'interès

conjunt arquitectònic de Santa Eulàlia de Tapioles
Sant Andreu de Vallgorguina
Can Pradell de la Serra
El bosc de la Puig
La solella de Can Clarens
El dolmen de Pedra Gentil
El pla del Forn
Can Vilar

Allotjaments
Casa de Colònies Can Clarens: tel. 938 679 195
La Lluna de Can Castellar: tel. 600 060 060

Els gegants de Vallgorguina Bernat i Elionor representen uns personatges així anomenats que, cap al segle XII, foren barons de Montclús i senyors feudals del poble.

El seu llinatge es remunta al segle XI. De primer portaren el nom de Sesagudes, prenent-lo del castell on vivien, situat al pic de les Agudes, amb temps i al.ludint als indrets on tenien la major part dels seus dominis, es digueren de Montseny i finalment, al segle XIII, abandonaren els cims i bastiren al Nord de Sant Esteve de Palautordera...Els Gegants i Capgrossos de Vallgorguina actuaran l'últim dia de la Festa Major, el diumenge 28 de setembre.

La Pedra Gentil és una estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental.

Pedra Gentil patrimoni de Vallgorguina

A més del poble de Vallgorguina, el municipi comprèn els veïnats de Pocafarina (de masies disperses, al nord del cap de municipi sota el puig de Castell i el turó de la Vaca), i de Santa Eulàlia de Tapioles.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua