BARCELONA

Datos del Pueblo

Vallcebre

Pueblo

Vallcebre

Municipio

Vallcebre / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

269

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, s/n

Código postal

08699

Teléfono

93-8227031

Fax

93-8227031

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallcebre

Web de Interés

Turisme natural a Vallcebre

E-mail municipio

vallcebre@diba.cat
 

Vallcebre és un municipi de 272 habitants, amb una extensió de 27,87 km2 i situat a l'eix pre-pirinenc al nord-oest de la comarca del Berguedà. Pel nord limita amb els municipis de Gisclareny i Guardiola de Berguedà, coincidint amb el riu de Saldes fins poc abans de la seva confluència amb el Llobregat. Pel Sud limita amb el terme de Fígols i Cercs.

Vista del poble de Vallcebre

El poble de Vallcebre està format per un petit nucli urbà i més d'un centenar de masies disseminades per tot el municipi. Tot ell està encerclat per una muralla natural: els Cingles de Vallcebre.

El lloc de Vallcebre ja fou esmentat en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, l'any 839, on apareix amb la grafia Balcebre. Hi ha indicis que ja hi havia un castell de Vallcebre l'any 983, la qual cosa ha estat confirmada per un document de l'any 1043. L'actual terme municipal formà en aquests segles dues parròquies diferents: Santa Maria de Vallcebre i Sant Julià de Fréixens.

Les dues parròquies formaren part del terme del castell de Peguera i la senyoria era compartida pels barons de Peguera i els abats de Bagà. Al principi del segle XV el domini passà a una família cognomenada Foix, el primer senyor dels quals fou un Pere de Foix, de llinatge obscur i resident a Bagà.

cal destacar l’església de Sant Julià de Frèixens (romànic de principis del segle XI), encara que presenta modificacions de l’època moderna com l’annexionat de la rectoria i l’arrebossat dels paraments interiors. Únicament s’aprecia l’absis semicircular. Els altres edificis que hi ha destinats al culte són Sant Ramon, Santa Magdalena, Mare de Déu de Núria i Santa Maria de Vallcebre

La masia “Cal Metge” es troba a la població de Vallcebre a 1.120 m d’altitud per sobre de la mateixa població. El municipi s’ha desenvolupat al voltant de l’església parroquial de Santa Maria i està documentat des de l’any 839. Antigament va ser domini del castell de Peguera i tenia per senyors als barons de Peguera i l’abat de Bagà.

Masia Cal Metge a Vallcebre

Vallcebre està rodejat de bosc i muntanya - el Serrat Voltor té 2271 m d’altitud - i és creuat per petits rierols que desemboquen a la riera de Saldes. La ramaderia va ser l’activitat principal dels seus habitants abans de la reconversió de la comarca en zona minera i fins als anys 90, que és quan finalitzen les activitats.

A part Vallcebre, cap de terme, aquest municipi inclou la caseria de Sant Julià de Fréixens i els veïnats del Bac, la Barceloneta, Belians, el Clot del Poble, la Coma d'Arnau, el Comellar, la Costa Llumar, les Deus, el Divinal, la Muntanya i el Portet. Les vies de comunicació més importants són una carretera asfaltada que des del Collet d'Eina (Guardiola de Berguedà) va a la població de Vallcebre i una altra carretera forestal que va de Vallcebre a Peguera.
(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua