BARCELONA

Datos del Pueblo

Vallbona de Noia - d´Anoia

Pueblo

Vallbona de Noia-d´Anoia

Municipio

Vallbona de Noia / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1387

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Major, 110

Código postal

08785

Teléfono

93-7718002

Fax

93-7719210

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallbona de Noia

Web de Interés

Vallbona d'Anoia o Vallbona d'Igualada o Vallbona de Noia

E-mail municipio

vallbona@diba.cat
 

El municipi de Vallbona d’Anoia ha estat des d’antic vinculat a les comunicacions i el seu desenvolupament urbanístic ha estat estretament lligat a l’antic camí ral que comunicava Barcelona amb Lleida. Actualement és punt de comunicacions entres Vilafranca del Penedès, Igualada i Martorell.

Des del Mirador de Vallbona és possible gaudir d’una vista panoràmica de l’entorn de la població.

El lloc de Vallbona, esmentat des del 1184, estigué sempre sota la jurisdicció dels mateixos senyors del veí castell de Cabrera d'Anoia, que des del s.XI fins al XIV foren els comtes de Barcelona. El 1463 la senyoria de Vallbona passà al llinatge Camporrells, el 1549, Elisabet Joana de Camporrells establí la casa al carrer Major de Vallbona per tal com el castell de Cabrera es trobava aleshores ja enderrocat. El 1568 era senyor Lluis de Foxà, el 1586 Octavi de Foixà, i succesivament els seus descendents.

Entorn Natural de Vallbona d´Anoia

El poble de Vallbona d'Anoia o d'Igualada s'estengué pel comellar que hi ha entre l'església antiga i el camí ral, que a mitjan segle XIX es convertí en carretera de Capellades a Martorell i formà un carrer gairebé únic durant sis segles.

Entre el 1960 i el 1990 el creixement urbà s'ha repartit a banda i banda de la carretera i de l'estació del ferrocarril d'Igualada a Barcelona.

El 1580 es dedicà una capella de l'antic temple a la Mare de Déu del Roser, i la devoció, molt arrelada, ha perdurat sempre i encara avui la diada del Roser continua essent la manifestació religiosa i la festa més popular del poble.

Ball de la Garlanda:

El ball és un senzill ball pla que primerament les parelles ballen sense moure’s de la seva posició inicial, delimitant els Quatre angles d’un quadrat. Seguidament, els balladors es desplacen a un dels laterals de la plaça, formant dues fileres que avancen i retrocedissin també amb ball pla, aquesta sembla que és la part del ball que ha perdurat, fins i tot en aquells períodes menys reeixits del ball ( anys quaranta i seixanta). Els balladors tornen al centre de la plaça i el ball segueix amb punt pla delimitant un cercle.

El ball finalitza amb una rotllana amb els balladors agafats de les mans,saltant primer a la dreta i després a l’esquerra.

La festa major es fa per Sant Bartomeu el 24 d'agost. Per carnaval és tradicional de fer cercavila i xocolatada, com també veure arribar en Carnestoltes amb el Carrilet. Des del 1977 es fa, a partir del darrer diumenge de juliol, la Setmana de la Joventut. En data variable dins de juliol es fa la festa dels barris de la població.(ftes y fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua