BARCELONA

Datos del Pueblo

Ullastrell

Pueblo

Ullastrell

Municipio

Ullastrell / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1761

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de la Serra, 17

Código postal

08231

Teléfono

93-7887262

Fax

93-7887195

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ullastrell

Web de Interés

El petit municipi de Ullastrell

E-mail municipio

ullastrell@diba.cat
 

Aquest municipi de caràcter agrícola és un dels més petits, en extensió, de tot el Vallès (7,36 km²). Confronta amb el terme d'Abrera, que al mateix temps li marca el límit amb la comarca del Baix Llobregat. Al torrent de Gaià, aigua amunt del seu entroncament amb el torrent de Sant Jaume, fa partió amb Viladecavalls; el Torrent Fondo li marca el límit amb una part del terme de Terrassa i, entremig de camps i muntanyes, limita també amb els municipis de Rubí i de Castellbisbal. Per la banda d'Abrera, el terme es prolonga en una faixa de terra, fins a arribar a les aigües de la riera del Morral.

La denominació d' Ullastrello surt ja en un pergamí de l'any 1205

El terme de Ullastrell

La denominació d' Ullastrello surt ja en un pergamí de l'any 1205, i és la mateixa que es troba en la documentació medieval guardada en algunes cases pairals del terme. D'aquest nom es deriva el nom actual i oficial de la població, Ullastrell, tot i que alguna vegada també s'ha emprat la grafia Ustrell, contracció popular del nom autèntic.

La proximitat al castell de Voltrera i a nuclis importants de població com Sant Pere de Terrassa, la pròpia Terrassa o Martorell fa suposar una continuïtat en el poblament de la zona que posteriorment s'estructuraria a l'entorn de la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell.

Durant bona part de l'època medieval la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell i el seu terme van pertànyer al monestir de Sant Llorenç del Munt. En aquests temps, les masies que han perdurat fins als temps actuals, ja estan documentades. Així, en el fogatge de Pere III, el Cerimoniós, al 1359 la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell tenia 19 focs d'església.

Llocs d'interès:

Església de Santa Maria d'Ullastrell
El Bolet
Turó del Rector

l' església parroquial, dedicada a Santa Maria, que té un singular campanar modernista (1908), obra de l'arquitecte terrassenc Lluís Muncunill.

Santa Maria d´Ullastrell

Ullastrell gaudeix d'una privilegiada panoràmica sobre una gran extensió de muntanyes, pobles i masies, com des d'una gran balconada de cara a les muntanyes de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt. Aquest nucli és format per tres petits barris units per la carretera, molt propers l'un de l'altre: el Cerdà, la Serra —que és el més important— i Can Gras. Entre el Cerdà i la Serra, al turó del Rector, hi ha l' església parroquial, dedicada a Santa Maria, que té un singular campanar modernista (1908), obra de l'arquitecte terrassenc Lluís Muncunill.

Ullastrell, amb miradors únics, és una bona balconada natural oberta als quatre punts cardinals.

La festa major se celebra el dia 15 d'agost, o sigui en la diada de la Mare de Déu d'Agost, i la festa del Most, que se celebra entre setembre i octubre, des del 1983, si bé abans ja s'havia celebrat fins al final dels anys seixanta.

La intensa dedicació a la pagesia ha escampat un bon nombre de masies pel terme: Can Cintet, Can Rodó, les Eres, Ca n'Amat, Can Palet, el Mas Castellar, Can Font i Can Jaume Font, algunes de les quals són de tipus netament català, amb grans cellers.(ftes y fotos ver links de la ficha

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua