BARCELONA

Datos del Pueblo

Torello

Pueblo

Torello

Municipio

Torello / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

13680

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Ges d'Avall, 5

Código postal

08570

Teléfono

93-8591050

Fax

93-8504320

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Torello

Web de Interés

Torello patrimoni natural

E-mail municipio

torello@ajtorello.cat
 

El municipi de Torelló està situat al cor de la Vall del Ges, un territori del qual formen part també Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. El terme municipal, al sector septentrional de la Plana de Vic, limita al nord amb Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló, a l'est amb Santa Maria de Corcó, al sud amb Manlleu i a l'oest amb les Masies de Voltregà i Orís. Orogràficament, del relleu de Torelló només cal destacar el puig de la Guàrdia o de les Tres Creus, al costat de Rocaprevera.

El municipi de Torelló està situat al cor de la Vall del Ges, un territori del qual formen part també Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

Panoramica del poble de Torello

La vila de Torelló conserva, en el nucli antic, velles cases de portals adovellats o amb llindes esculpides que recorden els llinatges tradicionals dels Codolosa, Parrella, Pujols, Vinyes o Calveria, com també carrerons tortuosos o passatges coberts que evoquen la primitiva formació agrupada de la població entorn de l'església de Sant Feliu i la seva sagre

Puntos de interés

Puig de les Tres Creus
Santuario de Rocaprevera
Torre Pericas
Centro histórico e Iglesia de Sant Feliu con pinturas modernas de Joan Rifà.
Parque Vicenç Pujol i Creus

Los antiguos jardines de Can Parrella y de l’Espona son de los pocos jardines antiguos existentes en Cataluña.

Los de Can Parrella, de finales del s. XIX se estructuran en dos niveles: el superior, formado con parterres de coca y el inferior, reservado a la horticultura.

Los de Ca l’Espona, atribuidos al arquitecto Raimon Duran i Reynals, son un magnífico ejemplo de jardín-huerta.

La vila de Torelló disposa d'un centre d'assistència primària, una residència privada d'avis inaugurada el 1988 i un casal públic dependent de la Generalitat que s'inaugurà el 1990. Avui a la vila hi ha cinc farmàcies.

La vila de Torelló conserva, en el nucli antic, velles cases de portals adovellats

Plaça de la Sardana de Torello

Respecte als serveis d'ensenyament, a Torelló hi ha dos centres públics i dos de privats d'educació general bàsica, un institut de batxillerat i un centre de formació professional.
Quant a la seguretat, hi ha aproximadament 15 agents de policia local i una caserna de la guàrdia civil.
A la vila hi ha un hotel situat a la carretera de Conanglell, dit les Serrasses, amb una capacitat aproximada de 40 places.

Torelló té un variat programa de festes, que es reparteixen al llarg de tot l'any. Així, els esdeveniments festius més importants són el Mercat del Trasto (maig), el Festus-Festival Jove d’Arts al Carrer (juny-juliol), la Festa Major (juliol-agost), l’Aplec de Rocaprevera (tercer cap de setmana de setembre), el Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura (novembre) i, especialment, el multitudinari Carnaval de Terra Endins (febrer).(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua