BARCELONA

Datos del Pueblo

Tordera

Pueblo

Tordera

Municipio

Tordera / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

14800

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Església, 2

Código postal

08490

Teléfono

93-7643717

Fax

93-7643853

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tordera

Web de Interés

Història i Patrimoni de Tordera

E-mail municipio

tordera@tordera.cat
 

Tordera és una vila de l'Alt Maresme, situada al NE de la província de Barcelona. És a 36 Km. de Girona i a uns 64 de Barcelona. Té, aproximadament, 84 Km2 i és el terme més gran de la comarca del Maresme. Dos terços del municipi són muntanya i la resta és pla.

El territori destaca per la seva importància natural i paisatgística:

Hortsavinyà: la plaça de la Comarca, l'ermita de l'Erola i el turó de l'hostal Vell
L'illa de la Tordera
Els aiguamolls de Cal Raba
L'estany de Can Torrent

Tordera és una vila de l'Alt Maresme

El Municipii de Tordera

Com a testimonis de la història del municipi de l'època medieval, Tordera compta també amb nombroses i antigues ermites que, per la seva construcció, algunes semblen del S. XI o XII, però amb modificacions actuals sobretot per les desfetes i profanacions fetes durant la Guerra Civil.

El nucli antic se situa dalt d'una elevació o petit turó entre l'església parroquial, situada en un lloc inferior, i l'antic camí ral, on hi hagué en ço del Mas Borra la parada de cavalleries i els hostals.

Llocs d'interès:

L'ermita de Sant Pere : Té un absis triangular i una petita sacristia a la dreta.

Sant Vicenç sembla la més antiga de les ermites, possiblement dels segles XI o XII

L'ermita de Sant Andreu: construcció del S. XI o XII i es conserva la volta de canó i l'àbsis circular amb una finestra

L'ermita de Sant Ponç

L'ermita de Sant Daniel sembla que és del S. XV o XVI.

L'ermita de Sant Sembla del segle XII

L'ermita de Sant Tou fou edificada pels antics propietaris de "Can Talleda del Bosc" en el segle XV

La Canònica de Santa Maria de Roca-rossa, situada al Massís del Montnegre dins el terme municipal de Tordera, fou fundada en la primera meitat del segle XII sota l'orde de Sant Agustí, bastint una esglésiaamb claustre i dependències en estil romànic amb alguns elements ja del gòtic

L'origen de la canònica de Roca-rossa és força confús: podria tractar-se d'un petit monestir benedictí convertit en priorat canonical, un eremitori, o bé una comunitat de donats. Hi ha un document que ens parla d'un monjo que rep (1145) uns terrenys per a fundar un monestir.

Canònica de Santa Maria de Roca-rossa en Tordera

El Club de Bàsquet Tordera, es va fundar l'any 1992. Durant la temporada 2007/2008 formen el club 23 equips.

El Club Patí Tordera es troba ubicat en aquest municipi, i hi ha una forta afició als esports de patinatge, especialment hoquei sobre rodes i patinatge artístic. S'han aconseguit títols estatals i europeus.

El Club d'Escacs Tordera és un dels de més nivell de tot Catalunya.

La Colla de Diables de Tordera organitza cada any des de la seva creació, el 1993 el correfoc de Tordera, que se celebra durant la Festa Major el 23 d'agost.

El Cercle d'Història de Tordera és l'entitat que té cura de la divulgació i preservació del patrimoni històric i cultural de la vila.

La Colla Sardanista Antaviana es dedica a promoure la cultura sardanista participant activament en concursos i aplecs.

Associació El Rusc i Avets : Associació fundada el 1977 pel Dr. Pujol per a persones amb discapacitat intel·lectual, pertanyent a la Federació de l'Arca Internacional. Es una entitat sense ànim de lucre i declarada d'utilitat pública

Les festes més celebrades a Tordera són el Nadal, Sant Antoni Abat, el 17 de gener, i el Diumenge de Rams, diada en la qual, coincidint amb la Fira del Ram, es fan un seguit d'activitats, com ara ballades de sardanes, cercavila, sopar de germanor, etc; per Pasqua es fan les caramelles. Per la diada de Sant Bartomeu, el 24 d'agost, se celebra la festa major, amb el pregó de festes, el castell de focs, i la cantada d'havaneres, entre d'altres activitats.

El barri de Sant Andreu, format antigament per cases disseminades, s'ha convertit en un barri compacte, soldat a la vila, amb problemes d'infrastructura, malgrat la inauguració d'un local social (1987). El barri de Sant Pere o de Can Nadal es troba a l'esquerra de la Tordera. El barri de Mas Martí, a migdia, els darrers anys s'ha unit pràcticament amb el de Sant Andreu.

Tordera comprèn el nucli urbà, a la riba de la Tordera, i els agregats d'Hortsavinyà, Sant Pere de Riu i Vallmanya, així diverses masies agrupades en veïnats com Sant Daniel, Sant Ponç, Sant Vicenç, Sant Jaume, Sant Andreu, Sant Pere i Sant Tou, a més de diverses urbanitzacions construïdes al sector muntanyós del municipi. (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua