BARCELONA

Datos del Pueblo

Tiana

Pueblo

Tiana

Municipio

Tiana / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7505

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 1

Código postal

08391

Teléfono

93-3955011

Fax

93-4657518

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tiana

Web de Interés

Tiana, turisme rural i artistic

E-mail municipio

tiana@diba.cat
 

Tiana està situada a la Serralada de Marina i a la costa de llevant de Catalunya, a la part més meridional de la comarca del Maresme, a 15 Km de Barcelona i a 20 de Mataró.

Confina al nord amb els municipis veïns de Santa Maria de Martorelles i Sant Fost de Campsentelles, a llevant amb el Masnou i Alella, a migdia amb Montgat, antiga barriada marinera de Tiana fins la seva independència l'any 1933, i a ponent amb Badalona.

Distàncies amb els veïns, des de la plaça de la Vila:
- Sant Fost de Campsentelles: 7Km
- Santa Maria de Martorelles: 11 Km
- Alella: 10 Km
- Montgat: 2 Km
- Badalona: 7 Km

El terme primitiu s'estenia fins a la mar i comprenia, fins el 1936, el territori de l'actual municipi de Montgat. La situació del poble de Tiana correspon a la dels pobles de dalt típics del Maresme; es troba en una petita vall a redós de la serralada, defugint la proximitat de la costa a causa de la inseguretat que comportaren les incursions dels pirates fins al segle XVIII.

Tiana és un poble costerut: des del Pont de Tiana, a la part baixa del límit amb Montgat (a 46,60m sobre el nivell del mar) fins al punt més alt del municipi (el turó d'en Galceran a 486,66 m sobre el nivell del mar), hi ha un desnivell de 440 metres. Si es puja la Conreria, a 413 m d'alçada, es poden veure la plana del Vallès, el Montseny, Montserrat i, per la banda de la costa, des de Vilassar fins a Barcelona

Tiana és un poble costerut: des del Pont de Tiana, a la part baixa del límit amb Montgat

Ajuntament de la Vila de Tiana

Visitar en el terme:

La cartoixa de Montalegre i la Conreria
Can Sant-romà
Sant Cebrià de Tiana

La cartoixa de Montalegre i la Conreria: priorat femení de donades o canongesses es trobava al solar de l'actual Conreria, al cim de la carena, prop del coll de Montalegre, priorat fundat a l'inici del segle XIII

el conjunt s'articula al voltant de tres grans àrees, cadascuna d'elles amb una funció específica. L'àrea cenobita, on els monjos desenvolupen la seva vida comunitària, està integrada per: l'església (edificada entre els anys 1433-63, amb una portalada afegida en 1623), el refectori, la sala capitular i un seguit de capelles. Tot aquest conjunt es distribueix a l'entorn d'un petit claustre ("claustret") anomenat "de recordatione".

La cartoixa de Montalegre i la Conreria: priorat femení de donades o canongesses es trobava al solar de l'actual Conreria,

La cartoixa de Montalegre i la Conreria de Tiana

Esta construït, d'acord amb les característiques de les realitzacions de l'Orde dels cartoixans, amb una gran racionalitat i funcionalitat i, en la seva major part, en un estil gòtic senzill i auster. Son especialment remarcables els claustres per la seva grandiositat i per la singularitat constructiva de les seves voltes

Després de la desamortització va ésser destinat a hotel restaurant i des de l'any 1940 s'hi instal·là el seminari menor de la diòcesi de Barcelona (l'edifici fou notablement ampliat).

El 1901 es va restaurar la vida comunitària amb cartoixans vinguts de França, que encara es manté, amb el parèntesi del 1936-39.

Can Sant-romà (o Can Sent-romà) correspon a una capella ja esmentada el 1068 i a una masia bastida, com altres del terme, sobre una vil·la romana. L'actual edifici correspon a la transformació d'un gran casal gòtic dels segles XV i XVI, ampliat posteriorment, en un casal d'aspecte modernista.

El terme comprèn, a més del poble cap del municipi, diverses masies escampades, entre les quals cal destacar Can Montcerdà, Cals Frares, Can Fàbregues, Can Roca, Can Perxet, Can Cirera, Ca l'Andreu, o Can Sant-romà, moltes de les quals són prop de les restes d'antigues vil·les romanes; també hi ha les urbanitzacions de la Virreina i el Mas Ram, compartida amb Badalona, la cartoixa de Montalegre, amb la seva antiga Conreria, i la primitiva parròquia de Sant Cebrià, després santuari de la Mare de Déu de l'Alegria.

A més a més del caràcter residencial i de repòs, té una important activitat agrícola, sobretot orientada a les flors i plantes ornamentals, així com als vins i caves. (ftes y fotos ver links de la ficha)