BARCELONA

Datos del Pueblo

Teia

Pueblo

Teia

Municipio

Teià / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

5987

 

Ayuntamiento

Dirección

Pere Noguera, 12

Código postal

08329

Teléfono

93-5409350

Fax

93-5409352

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Teia

Web de Interés

Teià o Taià poble del Maresme

E-mail municipio

ajunta@teia.net
 

La vila de Teià, situada a la comarca del Maresme, ocupa una extensió de 6,66 Km2. El seu terme municipal, junt al del Masnou , forma una vall articulada per la Riera de Teià i els seus torrents.
Té una orografia suau on es destaquen els turons d’en Baldiri (427 m.) i el d’en Lladó (493 m.) que formen part del massís de Sant Mateu.

Inicialment era formada per masies o nuclis bastant esparsos i ara, amb les noves construccions, alguns d'aquests nuclis esparsos o barris s'han unit, però resta en part la primitiva estructura. Aquesta és centrada per l'església parroquial de Sant Martí de Taià; l'actual edifici substitueix el primitiu, que havia estat ja restaurat als segles XIV-XV.

Són nombroses les cases pairals que es conserven, algunes d'una gran antiguitat i moltes han estat restaurades o molt modificades.

Imatge del centre històric de Teià. Es pot apreciar l'ajuntament, l'església de Sant Martí i Can Godó

Vista del poble de Teià

Les cases més velles existents actualment ens mostren claramet com es va formar el nostre poble: un grup de masies envoltades de camps de conreu que s'agruparen entorn del temple parroquial. Entre les nombroses masies esmentem:

Ca l'Uriach (s. XVII).- La construcció primitiva data de 1269.

Can Lladó (s. XIV).- En el s.XI trobem documentació del topònim.

Can Sala (s. XVI).

Can Torrents (s. XIV).- Al 1331 ja existia, el nom antic era Destorrent, familia de Ciutadans Honrats de Barcelona, que en el segle XV van presidir el Consell de Cent.

El Terçó (s. XVIII).- Era la casa Delmera ,que havia estat del Cabildo de la Cate dral de Barcelona.

Casa Bru.- Té una torre de vigilancia del s. X. Els cossos de la masia s'afegeixen als s. XV i XVI. Al s. XVII, els Fivaller la uneixen amb Casa Pol. Té un important arxiu històric privat.

Les Monges (s.XVII).- Es l'antic Manso Arnau.

Can Llaurador (s.XVI).- Al costat de la casa trobem una creu de terme gòtica.

Can Padellàs (s.XVII).

Ca la Lola (s. XVI).

Can Monac (s. XIV).

Can Barrera (s. XIX).- Al 1333 ja existia. Hi va néixer el Dr. Jacint Barrera i Arenas (1852-1932).

Casa Pol (s. XVIII).- Documentada el s.XV. Era l'antiga casa feudal dels Senyors de Teià. Al s.XV era propietat dels Martina, a principis del XVII passa als Pol, posteriorment per enllaç matrimonial als Fivaller i, finalment, al s. XIX als Martorell.

Can Godó (finals s.XIX).- L'antiga masia havia estat de Sebastià Dalmau (1682 -1762, fou un militar austrocista que destacà en la Guerra de la Successió de 1714.

Torre dels Gegants (s.XVII). Coneguda també com Can Wertheim i antigament com Manso Valls.

Can Bruguera (s. XVIII).

Can Mora (s. XVI).

Teià, però, gaudeix a més a més d’un cert aïllament de la gran ciutat, potser motivat per l’absència d’una gran via que travessi el poble, com succeeix en pobles veïns com El Masnou (trencat per la N-II) o Alella (dividit per la carretera comarcal que uneix Maresme amb Vallès). Teià és a un pas de Barcelona així com de la capital de comarca, Mataró (a 15 minuts per l’A-19 ò per la N-II), a un pas de la xarxa ferroviaria (estacions d’El Masnou i d’Ocata). L’ única mancança es la comunicació amb transport públic de Teià i El Masnou, amb certa freqüència ó breu periodicitat.

L’agricultura que queda es la típica del Maresme (vinya, hortalisses i flor hornamental). Les vinyes de Teià aporten la seva producció a l’afamada Denominació d’ Origen d’Alella. (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua