BARCELONA

Datos del Pueblo

Tavertet

Pueblo

Tavertet

Municipio

Tavertet / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

148

 

Ayuntamiento

Dirección

Jaume Balmes, s/n

Código postal

08511

Teléfono

93-8565079

Fax

93-8845079

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tavertet

Web de Interés

Tavert centre d´interes turistic

E-mail municipio

tavertet@diba.cat
 

Municipi agradable i acollidor, digne de ser contemplat i admirat per la bellesa del mateix poble i per l’atractiu dels seus paratges. Es diu que s’hi respira l’aire més pur de Catalunya, però sens dubte el més espectacular són les cingleres que limiten amb la vall del Ter. Des de Tavertet es poden fer nombroses sortides i itineraris entre el Collsacabra, la Vall de Sau i les Guilleries.

Plano del pueblo de Tavertet

Tot el poble és declarat Bé d’Interès Cultural, amb un nucli urbà que conserva quaranta cases bastides entre els segles XVII i XVIII.

El poble de Tavertet arran de cinglera, és format per tres carrerons de cases velles, moltes de les quals s'han refomat, un hostal, el Mas Jofre en un extrem i l'església amb l'absis a frec de cingle. La part vella ha mantingut l'aspecte tradicional, amb els murs de pedra i les llindes treballades. Té un caràcter rural, tot i que moltes cases s'han convertit en segona residència.

Té monuments romànics: l’església de Sant Cristòfol (s. XII-XVII), situada dins del poble; Sant Corneli, ermita situada al cim d’un petit puig als afores, probablement damunt d’un assentament prehistòric; Sant Bartomeu Sesgorgues (s. XII-XVII-XVIII), a sobre l’engorjat de la riera de les Gorgues, i Santa Cília (s. XI), gairebé en ruïnes. La masia de la Torre té una torre de guaita (s. XIII-XIV). Sant Miquel de Sorerols, del segle XI, és un bell exemple d’església.

Casa Tipica de Tavertet

Llocs d'interès natural:

Salts de l'Avenc: Els torrents de l'Avellanosa i de l'Abeurador, al peu de la masia de l'Avenc, formen un salt sobre la vall de Sau amb 200m de caiguda.
Cova de la Bora Fosca: Llarg corredor de 100m i galeries amb espectaculars estalactites. Interessant des del punt de vista espeleològic i entomològic. Propietat privada.
Mirador del Castell: Vista fantàstica del pantà de Sau, les Guilleries i el Montseny. Situat a 30' a peu de Tavertet. Una taula d'orientació ens descriu el paisatge que es contempla.
Serrat del Vent: Una de les coves més llargues del món en terreny de gres. Oberta per un riu subterrani, la boca principal és el Serrat el Vent i la sortida el torrent de l'Abeurador.
Mirador de Tavertet: Mirador amb vistes a Sau i les Guilleries.
Salt de Molí-Bernat: Per darrera de Tavertet, a l'aiguabarreig entre el torrent de Gorgàs i el sot de Balà, trobem aquest salt, espectacular quan les pluges omplen la riera.
Salt de Tirabous: Un dels més espectaculars de Tavertet. Cal veure'l des del puig de la Força o del pla del Castell.
Sot de Balà: Vall a l'oest de Tavertet que comunica amb el pantà de Sau.
Cingles de Tavertet: Formació rocosa coneguda arreu del món. Les parets s'enlairen 400m per sobre del pantà de Sau i tenen una verticalitat de 200m.
El poble de Tavertet s'ha convertit en un centre d'interès turístic, tant per la vegetació i els paisatges que l'envolten com pel seu interès històric i arquitectònic. Per allotjarse, L´Avenc o La Torre de La Vall.

Talla gotica de la Virgen de Tavertet

Al poble hi ha un museu on es guarden restes arqueològiques i peces antigues de valor etnològic. Hi ha, també, un terreny que es fa servir com a camp de futbol. El municipi comprèn, a més del poble Tavertet, cap de municipi, la caseria de Sant Bartomeu Sesgorgues i la urbanització del Pla del Castell. També s'hi troba l'antiga demarcació parroquial de Sant Miquel de Sorerols i un nombre important de masos.

Poc abans d'arribar a la població, en una raconada abans de travessar la riera de Tavertet, hom té una nova visió de cimals coronats per grans penyes i vells masos, encastats a les penyes, com el Sunyer de Dalt, o situats sobre un penyal, com la Torre, i el fons on sobresurt, en un puig encinglerat, la silueta de la capella de Sant Corneli.

El 1970 fou projectada una carretera que pel sot de Balà havia de comunicar el nucli de Tavertet amb la vall de Sau, la qual no es dugué a terme en ésser constituïdes aquestes terres com a parc natural de les Guilleries i el Collsacabra.(ftes  ver links de la ficha)