BARCELONA

Datos del Pueblo

Taradell

Pueblo

Taradell

Municipio

Taradell / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

5929

 

Ayuntamiento

Dirección

Vila, 45

Código postal

08552

Teléfono

93-8126100

Fax

93-8800975

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Taradell

Web de Interés

Taradell, el poble, el terme, el patrimoni

E-mail municipio

taradell@taradell.cat
 

El municipi de Taradell forma un enllaç entre la Plana i la regió de les Guilleries. La seva mateixa constitució geològica marca aquesta separació, ja que el sector que es troba a l'E de la població té una formació tectònica de gresos i vegetació pròpia del sector guillerienc, amb densos boscs de pins, alzines, brucs i sotabosc típic de les Pre-guilleries, mentre que la part de l'W del poble es compon dels característics turons de margues blavoses eocèniques amb algunes clapes de pins i roures

L'antiga població es va crear entre l'església de Sant Genís, la Plaça Major i la capella de Santa Llúcia, que és el sector on encara hi ha cases antigues amb portals adovellats de pedra dels segles XVI i XVII, Posteriorment s'estengué vers migdia, pels carrers de Seva i de Sant Sebastià

La font, abans anomenada Font de Sant Genís, mostra 7 brocs de metall i un cap de lleó de pedra al centre i data de l'any 1790.

La Font Gran de Taradell

Llocs d'interès:

Capella de Sta. Llúcia
Castell de Taradell
Església i campanar de St. Genís...
Font Gran
La Sagrera
Cuines d'en Rocaguinarda
Sant Quirze de Subiradells
Torre de Don Carles

Situada al NW de la part antiga de la vila de Taradell; és documentada des del 950 però d'aquest temple primitiu gairebé ja no en queda res.

Sant Genis de Taradell

La resta de la població conserva, a més de les antigues cases amb llindes esculpides —en especial una amb un sant Eloi i dos ferrers treballant, de l'any 1789, al carrer de Sant Sebastià—, algunes cases modernistes del principi del segle actual.

Com tots els termes de la Plana de Vic, el de Taradell conserva un gran nombre d'antigues masies d'història mil·lenària: Llagostera, esmentada ja el 913; Vilacís, el 915; el Molist, el 919; la Madriguera, el 955, i el Conier o Coniller, el 988. Els propietaris de cinc d'aquestes masies (Vilacís, la Vallmitjana, el Ricard, el Gurri i Bellpuig) conserven l'antic cognom del mas.

El terme comprèn, a més de la vila de Taradell, el llogaret del Gurri o barri de Mont-rodon, el barri de Sant Miquel i la caseria de Sant Quirze, a més de les urbanitzacions de la Codina, la Creu del Cim, Goitallops, la Miranda de la Plana, dita també la Roca, i la Plana de la Madriguera(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua