BARCELONA

Datos del Pueblo

Súria

Pueblo

Súria

Municipio

Suria / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6454

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer d'Ernest Solvay, 13

Código postal

08260

Teléfono

93-8682800

Fax

93-8682931

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Súria

Web de Interés

Suria capricho del Cardener

E-mail municipio

www.suria.cat
 

El terme comprèn, a més de la vila de Súria, cap de municipi, els barris de Cal Trist, Salipota, el Samuntà (o els Tractets) i la Colònia de Santa Maria, la caseria de Cererols, el raval del Fusteret i la urbanització dels Joncarets i una munió de masies entre les quals cal esmentar Cal Fàbrega, Cal Lledó i les Comes.


El Poble Vell de Súria va néixer al final de l'edat mitjana a redós del castell. Als segles XVII i XVIII es convertí en una autèntica vila fortificada, emplaçada dalt d'un turó que dominava la ruta de la sal pel pas del Cardener. El conjunt —cases, carrers, arcs i muralles— conserva l'aspecte de petita vila medieval. L'església, reconvertida en santuari de la Mare de Déu del Roser, mostra encara l'absis i un interessant campanar romànic, restes d'un edifici ampliat i molt alterat en segles successius.

Reminiscència d'un passat llunyà, durant molt de temps oblidat, avui el Poble Vell ens ofereix la oportunitat de redescobrir els secrets d'una petita vila de tradició medieval, amb cases i carrerons estrets i porxats que s'apinyen dins del recinte emmurallat, amb unes vistes esplèndides sobre el riu Cardener i un imponent castell que es dreça sobre la roca.

El Poble Vell de Súria va néixer al final de l'edat mitjana a redós del castell

Panoramica del poble de Suria

El Cardener, que neix al peu del Port del Comte, ha marcat la línia viària de l'antic camí ral i de l'actual carretera C-55. El segle XIX es va omplir de canals que donaven la força motriu a la munió de fàbriques tèxtils que van florir a les seves ribes. Avui, al seu pas per Súria, forma un espai natural de gran interés.

Súria fou a l'alta edat mitjana terra de frontera entre cristians i serraïns. També el segle XIX va viure d'aprop les lluites entre carlins i liberals. Les diverses torres que es troben al seu terme ens parlen d'aquelles èpoques

Les activitats extractives són les predominants al municipi. Els jaciments de sals potàssiques —silvinita i carnal·lita— es descobriren el 1912 i es començaren a explotar entre el 1918 i el 1925

Les empreses més importants són Construccions Mecàniques Ribera, Súria Electromecànica (50 treballadors) i Mecànica Suriense (25 treballadors). A més d'aquestes, cal destacar altres empreses del sector químic, Revestiments i Emmotllaments (40 treballadors); de la fusta, Fustes Súria (10 treballadors); i de les arts gràfiques, Arts Gràfiques Rodergas (10 treballadors).(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua