BARCELONA

Datos del Pueblo

Seva

Pueblo

Seva

Municipio

Seva / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3279

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de Dalt, 5

Código postal

08553

Teléfono

93-8840111

Fax

93-8840214

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Seva

Web de Interés

Seva turisme rural

E-mail municipio

seva@diba.cat
 

El municipi de Seva, de 29,10 km², s'estén per l'anomenada Falda del Montseny, i és format per dos sectors del terme, separats entre ells per l'apèndix que forma el municipi del Brull cap a Sant Jaume.

Situacio de Seva en la comarca d´Osona

Durant el període medieval i fins el segle XIX, els termes de Seva i el Brull – a excepció de la Castanya – formaven l’anomenat territori Sevedano (de selvàtic). A finals del segle X els vescomtes d’Osona hi construïren un castell, i aleshores el territori, començà a denominar-se terme del castell del Brull. És llavors quan el nom de Seva fa referència només a la parròquia de Santa Maria de Seva, dita així per trobar-se a prop d’una vil·la rural coneguda per vil·la Seva. La primitiva capella de Santa Maria ja existia l’any 953. Entre els anys 1048 i 1089, però se n’hi construí una de nova, les restes de la qual ens han arribat fins avui. L’actual església parroquial, reformada entre, el 1690 i 1725, actualment del vell temple romànic es conserva la nau i la torre del campanar. L’element més característic de Santa Maria de Seva és el seu esvelt campanar de torre, obra del segle XII, que té quasi 27 metres d’alçària.

Llocs d´interes:

Antigua Sagrera
Iglesia Parroquial de Santa Maria
Capilla de Sant Mamet
Casal de Figueroles
Castillo d'Esparreguera

El nucli antic de la població té cases interessants de pedra amb finestrals de tipus gòtic conopial i altres de més vells, de transició del romànic al gòtic. Són moltes les cases amb portals adovellats i altres elements com llindes, finestres i pedres cantoneres.

Casc antic de Seva

bona part de les torres i cases residencials construïdes en un principi entorn el poble i els antics barris, constitueixen ja, a hores d'ara, una única unitat. Dins el nucli urbà hi ha comprès el barri del Serradal i el sector centrat per l'església és anomenat Santa Maria.

El municipi, a més del poble de Seva, cap de terme, comprèn els ravals de la Serreta i l'Estació de Balenyà, que comparteix amb els municipis de Malla, el Brull i Balenyà, la caseria de Vallossera, i les urbanitzacions de Can Garriga del Solei o Perafita, el Muntanyà, el Pinós, la Quadra i els Roures.

L'Observatori Esteve Duran es troba a Seva : CENTRE ASTRONÒMIC DE CATALUNYA: L'Observatori Esteve Duran és un dels pocs centres al món que es dediquen a satisfer simultàniament aquestes dues necessitats de la nostra societat moderna: per una banda, la investigació científica, i per l'altra, la divulgació i l'ensenyament de l'Astronomia. Per la qual cosa disposa del telescopi més gran i tècnicament més avançat de Catalunya. (ftes y fotos ver links de la ficha)

CENTRE ASTRONÒMIC DE CATALUNYA en Seva, Osona

L'Observatori Esteve Duran en Seva

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua