BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Viçenç De Torello

Pueblo

Sant Vicenç de Torello

Municipio

Sant Vicenç de Torello / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1977

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, 6

Código postal

08571

Teléfono

93-8590003

Fax

93-8504228

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Viçenç De Torello

Web de Interés

Història i Patrimoni Sant Vicenç de Torello

E-mail municipio

st.vicenst@diba.cat
 

El municipi de Sant Vicenç de Torelló, de 6,6 km², es troba com un tascó entre els termes de Torelló i de Sant Pere de Torelló. La base d'aquest tascó és al sector NW, i va des del puig dels Tres Batlles (825 m) fins a sobre Borgonyà, a tocar del Ter. Aquest és el sector més accidentat i menys poblat del terme, el qual limita amb l'antiga parròquia de Saderra, que al segle X formà també part del terme del castell de Torelló.

El terme de Sant Vicenç de Torelló està format per l’antiga demarcació de l’església de Sant Vicenç i que surt documentada des de l’any 1509. Fins a l’any 1630 formava un sol terme civil amb Torelló i Sant Pere de Torelló, però a partir de l’esmentat 1630 i fins al 1806 estigué només unit al terme de Sant Pere. En aquest any, i per carta del Rei Carles IV, obtingué la total independència municipal pròpia.

Sant Vicenç Torello

Sant Vicenç, està format per tres sectors o nuclis antics, el de la vella sagrera o grup de cases de l’entorn de l’església de Sant Vicenç, el del veïnat de Serrallonga i el tercer sector, més actual, ubicat a l’entorn del Mas “El Jolis”.

El nucli de Borgonyà, proper a la carretera de Barcelona a Puigcerdà, i enllaçat amb Vila-seca, es troba recolzat pel riu Ter, en seu extrem de ponent

El nucli de Vila-seca, es troba entre els nuclis de Sant Vicenç de Torelló i Borgonyà. Per l’esmentat nucli cal destacar la presència del riu Ter, que va tenir molta importància per a la formació de la colònia, ja que Vila-seca, antigament, havia estat una important colònia industrial.

Les antigues masies del terme eren Borgonyà, el Jolis, la Roca, mas Grau (o Guerau), el Vilar, el Camps, el Puig, el Pontí, el Viver i Vilardell, algunes de les quals mantenen la funció tradicional; altres, en canvi, s'han transformat en casal residencial, com l'antic mas del Viver, situat a l'entrada de la població. Cal fer esment, a més, d'altres masos nous, com la Riereta, Cal Cisquet, Comadebò o Can Peix.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua