BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Salvador De Guardiola

Pueblo

Sant Salvador de Guardiola

Municipio

Sant Salvador de Guadiola / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2970

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de Dalt, 16

Código postal

08253

Teléfono

93-8358025

Fax

93-8358236

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Salvador De Guardiola

Web de Interés

Història i Patrimoni Sant Salvador de Guardiola

E-mail municipio

st.salvador@diba.cat
 

Sant Salvador de Guardiola és un municipi situat entre Manresa i el límit amb l'Anoia, de territori trencat tret d'algun petit pla, com el de Salelles. A part de població dispersa el municipi compta amb dos nuclis antics: Guardiola i Salelles, i les modernes urbanitzacions, entre les quals destaca la del Calvet. Des de lluny és visible la gran masia de cal Miralda, enfilada dalt d'un turó. S'ha d'esmentar també l'ermita de Sant Pere del Brunet, prop de la carretera de Manresa a Can Maçana, temple pre-romànic del segle X, molt ben restaurat.

La festa major del poble de Sant Salvador de Guardiola s'escau el dia 6 d'agost. També és tradicional la festa del panellet, el primer diumenge de maig, tot i que abans es feia el 25 d'abril

Sant Salvador de Guardiola

És al segle XIV quan trobem les primeres notícies sobre la població d'aquest terme municipal. En aquesta època era dividit en dos: Guardiola i Salelles.

Durant els anys els creixements demogràfics van anar succeint a tots dos alternant quan n'hi havia a un no hi havia a l'altre. Tot i que al segle XVIII el creixement que s'havia produït a Guardiola era molt més que a Salelles.

El poble de Sant Salvador de Guardiola sorgí en un replà del tossal cònic on s'aixecava la primitiva església de Sant Salvador, parròquia documentada des del 1038, al peu del mas de Can Miralda. De la construcció romànica de l'església sols resten les ruïnes de dos absis, que revelen un curiós temple de doble nau

el paisatge físic és constituït per l'alternança dels conreus de secà —cereals i vinya— i els boscos de pi blanc, l'extensió dels quals augmentà a conseqüència de la destrucció de la vinya causada per la fil·loxera al final del segle passat.

La festa major del poble de Sant Salvador de Guardiola s'escau el dia 6 d'agost. També és tradicional la festa del panellet, el primer diumenge de maig, tot i que abans es feia el 25 d'abril. També té tradició la sortida de les caramelles per Pasqua, i se celebren les festes de Reis i Carnaval

El terme, a més del poble de Sant Salvador de Guardiola, comprèn el petit poble de Salelles, els ravals de Colldarboç, el Parrot, el Cellerers i les urbanitzacions del Calbet, Ca l'Esteve, Cal Miralda, Can Genovès, la Devesa de Dalt, el Graell, el Pinyot i Set-rengs. Travessa el terme la carretera comarcal C-241, que uneix Igualada amb Manresa, i algunes carreteres locals comuniquen el municipi amb la resta de termes meridionals del Bages.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua