BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Sadurni D´Anoia

Pueblo

Sant Sadurni d´Anoia

Municipio

Sant Sadurni d´Anoia / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

11790

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, 1

Código postal

08770

Teléfono

93-8910325

Fax

93-8183470

Oficina Turismo

938913188

Web Oficial

Sant Sadurni D´Anoia

Web de Interés

Sant Sadurní d’Anoia l’art, la cultura i les festes

E-mail municipio

ajuntament@santsadurni.cat
 

El municipi de Sant Sadurní d'Anoia, de 18,65 km² d'extensió, és situat al NE de la comarca de l'Alt Penedès. És envoltat pels termes de Piera a l'W i NW i Sant Llorenç d'Hortons al NE. A l'E per una petita franja limita amb Gelida, i el puig d'Espiells (206 m) fa de divisòria entre aquest municipi i els de Sant Sadurní i Subirats.

Sant Sadurní té els seus orígens en l’antiga parròquia de Sant Sadurní de Subirats, citada documentalment vers l’any 1080. Formà part de la baronia del castell termenat de Subirats, a mans de famílies nobiliàries, fins que l’any 1493 fou incorporada a la corona.

Durant segles, Sant Sadurní de Subirats fou més que un conjunt de cases, a banda i banda del secular camí ral de Barcelona a Tarragona.

La vila de Sant Sadurní d'Anoia és a l'esquerra de la riera de Lavernó. La seva església parroquial és dedicada a sant Sadurní. El temple, que era gòtic, va ser ampliat i transformat a partir del 1700, segons l'estètica del barroc. La porta es construí més tard, entre el 1815 i el 1823 i l'obra, en el seu conjunt, s'acabà el 1859. La part més antiga és el campanar, octagonal, relíquia de l'antic temple que porta gravat l'any 1606 al pis de les campanes, on hi ha unes gàrgoles en forma de monstres.

El municipi de Sant Sadurní d'Anoia, de 18,65 km² d'extensió, és situat al NE de la comarca de l'Alt Penedès

Ajuntament de Sant Sadurni d´Anoia

el municipi té diversos estils. Però els estils més importants i representatius són l’eclecticisme i el modernisme (1850-1900): el conjunt de les caves Codorníu (1906), catalogat com a Monument Historicoartístic Nacional, i les caves Freixenet (1927), a les quals crida l’atenció la magnífica cornisa ondulant decorada amb ceràmiques vidrades de colors. Al centre del poble, el modernisme sovint deriva cap a una barreja d’estils propera a l’eclecticisme, que és manifest a la casa Lluís Mestres (1909), Cal Rigol (1903), Cal Calixtus (1885), l’Ateneu Agrícola (1908-1909), la Casa Consistorial (1896-1900) o als Magatzems Santacana Roig (1905).

A Visitar:

Can Codorniu
Monistrol d'Anoia
La Prua, Can Catassús, Espiells
Vilarnau i el Molí d'en Guineu
Can Ferrer del Mas

Sant Sadurní és la Capital del Cava indiscutible. Més de vuitanta cases elaboradores locals produeixen el noranta per cent de tot el cava de l’Estat i, d’entre aquestes, les principals avui dia exporten amb la DO Cava a arreu del món.

Les caves de Codorniu són visitades anualment per unes 200 000 persones; contenen edificacions modernistes de Josep Puig i Cadafalch i, a banda de les construccions sobre el nivell del sòl, disposen d'unes estructures subterrànies molt grans i complexes. Al Museu de Vilafranca hi ha una maqueta d'aquestes instal·lacions

Sant Sadurní d’Anoia compta amb nombrosos establiments que ofereixen els millors serveis al visitant, des de restaurants, allotjaments fins a diverses empreses d’activitats d’oci de la zona. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua