BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Pesselaç

Pueblo

Sant Peselaç o Sant Pere de l´Ars

Municipio

Calonge de Segarra / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

14

 

Ayuntamiento

Dirección

Escoles de Dusfort, s/n

Código postal

08281

Teléfono

93-8680409

Fax

93-8681234

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Pesselaç

Web de Interés

Calonge de Segarra, municipi de l´Anoia

E-mail municipio

calonge@diba.cat
 

Sant Pesselaç o Sant Pere de l'Arç es troba en una plana fèrtil, a prop del límit amb la Molsosa. És un petit nucli compost per l'església i un parell de carrers o afileraments de cases amb edificis només a una banda.

Iglesia, que a pesar de que sus orígenes se remonten en el año 1038, actualmente es una obra románica de medianos siglo XII.

Església romànica de Sant Pere de l’Arç o Sant Pesselaç

Arquitectònicament, l’església és formada per una sola nau amb un absis semicircular decorat amb un fris d’arcuacions llombardes i al centre una finestra de doble esqueixada. Els murs són de carreus irregulars disposats en filades horitzontals i en tots s’obren finestres de doble esqueixada coronades amb arcs de mig punt adovellats.

Ha sofert diverses remodelacions durant els segles XVIII i XIX, moment en que possiblement es construir el campanar amb la seva forma actual. L'absis i part de l'estructura exterior, però, sembla que corresponen a la refecció del segle XII, poc abans de la seva consagració. En el seu interior hi trobem un retaule barroc, força interessant, la creu processional i altres elements de culte.

 absis semicircular decorat amb un fris d’arcuacions llombardes i al centre una finestra de doble esqueixada.

Absis de l´Església romànica de Sant Pere de l’Arç o Sant Pesselaç

A l’interior d’aquesta església també es conserva el retaule renaixentista de la Verge del Roser, del segle XVI, de tres cossos amb pintures sobre taula i una imatge moderna de la Verge i l’altar del Sant Crist, del segle XVIII, a més d’una creu processional d’argent. Es tracta d’un retaule plenament barroc, en el qual es va utilitzar, entre d’altres, la tècnica coneguda com estofar, que consisteix a aplicar una capa de pa d’or, al damunt de la qual es pinten diversos motius o simplement un color llis que, un cop sec, es raspa amb el garfi per fer aparèixer de nou el pa d’or inicial

Prop de l'església hi ha un grupet de cases, la majoria tancades(ftes y fotos ver links de la ficha)