BARCELONA

Datos del Pueblo

Santpedor

Pueblo

Santpedor

Municipio

Santpedor / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6787

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Gran, 4

Código postal

08251

Teléfono

93-8272828

Fax

93-8274154

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santpedor

Web de Interés

Història i Patrimoni de Santpedor

E-mail municipio

santpedor@santpedor.cat
 

El municipi de Santpedor, de 16,80 km², que el 1937 canvià el seu nom pel de Graner del Bages, es troba al N de Manresa, entre la riera de Callús (W) i el riu d'Or (E). El territori, pla i a redós de la Costa de la Vila (493 m), és drenat pel riu d'Or, afluent de la dreta del Llobregat, que davalla del planell de Castellnou, situat al N del municipi.

Llocs d'interès:

Barri Antic
Església de Sant Pere d'Or
Aiguamolls de la Bòbila
El timbaler del Bruc
Santa Anna i Santa Maria de Claret
Ermita de Sant Francesc

Conserva la portada romànica del temple anterior, amb un timpà i dos capitells atribuïts a l'escultor Arnau Cadell (segle XII)

Portada romanica en Santpedor

Les restes arqueològiques més antigues d'aquest municipi són les de la necròpoli pre-romana del serrat dels Morts, que es troba uns 3 km al NE de la vila. Es tracta del primer cementiri de cistes medievals estudiat al Bages

El nucli antic de la vila és format per un entramat de carrers medievals, sobre el qual s'organitzà, a la manera d'aquells temps, una parcel·lació molt densa. De les portes de les muralles, algunes de les quals encara existeixen — la de Berga, de les Verges i de Sant Francesc—, en sortien diversos camins, que actualment conformen la resta de la trama, en general irregular i dispersa, a excepció d'alguns agrupaments de ciutat jardí que daten dels anys cinquanta i de les darreres construccions d'habitatges en filera. De fet, al nucli antic, encara es conserven edificacions amb les característiques primigènies, és a dir, vinculades a l'ús agrícola i gairebé sempre de caràcter unifamiliar.

Santpedor esdevé el segon poble més important de la comarca, després de Manresa. Aquest creixement s’aturarà amb l’arribada de la Pesta Negra (1348). Amb aquesta malaltia, va morir més de la meitat dels habitants del municipi.

Malgrat tot, el poble va seguir sent important, ja que hi passaven molts camins. Tenia mercat setmanal i una fira anual molt important, la Fira de Sant Miquel.

La festa major se celebra el segon cap de setmana de juny i des de l'any 1651, el 26 de juliol, és tradicional fer un aplec a l'ermita de Santa Anna de Claret.(ftes y fotos ver links de la ficha

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua