BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Marti Sarroca

Pueblo

Sant Marti Sarroca

Municipio

San Marti Sarroca / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3077

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de Ferran Muñoz, 4-6

Código postal

08731

Teléfono

93-8991111

Fax

93-8991512

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti Sarroca
 

Web de Interés

Dades d´interes de Sant Marti Sarroca

E-mail municipio

st.martisa@diba.cat
 

El poble de Sant Martí Sarroca (341 m d'altitud) és el cap de municipi. Té dos barris principals, el de la Roca, on hi ha el castell i l'església parroquial, i el de les Cases Noves de Sant Martí, sota el castell i vora la carretera de Vilafranca, seu de l'ajuntament.

El turó de la Roca és el centre de referència del municipi de Sant Martí Sarroca.

Conjunt Monumental de La Roca, emblema de Sant Marti Sarroca

El castell se situa en un turó amb pendents acinglerats sobre la riera de Pontons, a l'indret anomenat de la Roca. El turó de la Roca és el centre de referència del municipi de Sant Martí Sarroca.

El turó de la Roca és el centre de referència del municipi, malgrat que la solitud del conjunt monumental no té res a veure amb el poble que el seu dia estava a l’esguard del castell. Les primeres dades històriques corresponen al segle X, quan servia de punt de guaita i de protecció. Hi ha indicis que anteriorment havia estat un nucli de població ibèric i també romà.

l'església parroquial de Santa Maria, que fou l'antiga església del castell; conserva una bona part de l'estructura romànica i fou objecte d'una acurada restauració dirigida per Josep Puig i Cadafalch el 1906. L'edifici, declarat monument el 1931, és format per un primer edifici romànic, que no fou acabat fins al principi del segle XIII, després que patí la invasió almoràvit.

l'església parroquial de Santa Maria, que fou l'antiga església del castell; conserva una bona part de l'estructura romànica i fou objecte d'una acurada restauració dirigida per Josep Puig i Cadafalch el 1906

l'església parroquial de Santa Maria de Sant Marti Sarroca

A part el cap de municipi, format pel barri de la Roca, que comprèn masies disseminades, i les Cases Noves de Sant Martí, el poblament és disseminat en diversos veïnats, que són la Bleda, Can Brugueres, Cal Miret, Cal Sisplau, Cal Sogues, Can Croset de la Carrera, Can Lleó, Can Rigol, les Cantarelles, la Fassina, el Garrofer, els Hostalets, el Romaní, Rovellats, la Rovira Roja, la Serra de Baix, la Serra de Dalt i la Torre. En el període 1937-39 el municipi canvià el seu nom pel de Castellsarroca.

Sant Martí Sarroca, ofereix també, als seus visitants, una amplia gamma d’activitats relacionades amb el lleure i l’esport. El senderisme o l’excursionisme amb el famós “Camí Equipat de les Valls” i l’espectacular “Via ferrada les Valls” son sols algunes de les activitats que es poden fer en aquest municipi.Una passejada amb Mountain Bike, una agradable excursió familiar amb explicacions de flora, fauna, geologia o arqueologia poden convertir-se en una agradable i enriquidora experiència.

Entre les entitats destaca el museu municipal, que s'allotja al recinte del castell i el Centre Nacional Cultural de la Cooperativa, fundat el 1922, que conté un teatre. L'ajuntament edita un butlletí informatiu mensual i funciona l'emissora municipal Sarroca Ràdio.
La festa major de Sant Martí se celebra el tercer diumenge de juliol, probablement des de l'inici del segle XIV, on tenia lloc dalt del turó que aleshores era el nucli principal de població. (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua