BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Marti De Tous

Pueblo

Sant Marti de Tous

Municipio

Sant Marti de Tous / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1150

 

Ayuntamiento

Dirección

Escoles, 12

Código postal

08712

Teléfono

938096002

Fax

938096117

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti De Tous

Web de Interés

Historia i patrimoni de Sant Marti de Tous

E-mail municipio

st.martitous@diba.cat
 

Sant Martí de Tous és un dels trenta-tres pobles de la comarca de l´Anoia, que compta amb 1.085 persones (554 homes i 531 dones) i està situat al límit de la Conca de Barberà i a deu quilòmetres de la capital, Igualada.

El poble continua creixent al voltant del seu castell, com ha fet durant més de mil anys

El poble de Sant Marti de Tous amb l´esglsia i el castell

El poble continua creixent al voltant del seu castell, com ha fet durant més de mil anys i encara es respira aquell ambient de poble, sense deixar de banda l´evolució tecnològica dels darrers temps.

El poble de Sant Martí de Tous és el cap del municipi, però aquest també té l'agregat de Fillol, el despoblat de Flix, la urbanització el Serral i diverses masies disseminades, entre les quals destaquen Sentfores i la Pineda. La població de Sant Martí de Tous es comunica amb un petit brancal amb la carretera comarcal de Montblanc a Manresa (que passa per Santa Coloma de Queralt, Igualada i Òdena).

Domina el nucli l'església parroquial de Sant Martí de Tous, àmplia construcció de la fi del segle XIX, amb campanar de torre quadrada, beneïda el 1894 pel bisbe Morgades i bastida damunt l'antiga església gòtica, de la qual només resten vestigis. La primitiva parròquia és esmentada des de l'any 978, en una butlla del papa Benet VII al bisbe Fruià; la dependència parroquial passà del bisbat de Vic als jerònims des del 1539 (per butlla de Pau III) fins al 1835. El temple conserva un sarcòfag de pedra del segle XIV

un passeig per Sant Marti de Tous

Per visitar:

Fiol i el castell de la Roqueta de Fiol
El santuari de la Mare de Déu de Sentfores i Sant Pere de l'Erm
El castell de Flix

família igualadina Rojas, que en són els propietaris actuals

Castell de Sant Marti de  Tous

Actualment funcionen al poble una colla sardanista i un grup excursionista. Dins el camp del folklore local s'ha restaurat el típic ball de faixes, amb revisions fetes el 1918 i el 1956, i hom té el record d'un antic ball de coques. El segon dissabte de novembre es fa la festa major de Sant Martí, i el 20 de gener se celebra la festa del Vot del Poble de Sant Sebastià, celebració que es remunta al 1757 ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua