BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Marti De Centelles

Pueblo

Sant Marti de Centelles

Municipio

Sant Marti de Centelles / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

997

 

Ayuntamiento

Dirección

Estació, 2

Código postal

08592

Teléfono

93-8442406

Fax

93-8442406

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti De Centelles

Web de Interés

Sant Martí de Centelles i El poble de l'Abella

E-mail municipio

st.martic@diba.cat
 

El municipi de Sant Marti de Centelles es situa a la riba esquerra de la capçalera del riu Congost abarcant la perllongació de les estribacions més accidentals del massís del Montseny i ocupant des de la Vall del Congost i els Cingles de Bertí fins la costa del Puigsagordi.

El nucli urbà i cap del municipi és el poble de l’Abella ubicat a la part baixa i creat entorn del camí ral i el mas i els molins de l’Abella.El seu creixement es va fer pel sector del pla de Sant Jaume, amb la urbanització dels carrers Puigfred, Tagamanent, Pi i Borrell i Cadenes, com també pel sector sud de l’Oller, el carrer de laGarga i la carretera de l’Oller, on hi ha un important desenvolupament urbanístic.

El que es coneix com Sant Martí de baix es completa amb la Parròquia de Sant Pere de Valldeneu estructurada al voltant d’un grup de masos històrics com l’Oller, ca n’Esglésies i can Ton, can Fàbrega i el Castellar de Dalt.

La parròquia de Sant Martí o el sector de les Comes constitueix l’altre zona urbana del municipi. Tot i que estructuralment es segueix organitzant en base un poblament dispers, i les seves masies són força nombroses,moltes van ser deshabitades i altres es van convertir en cases de segona residència. Les masies més enlairades són el Fabregar i la Rovira dels Cerdans

Vista del poble de Sant Marti Centelles

Vista del poble de Sant Marti Centelles

Municipi format per:

Nucli urbà de l'Abella.
Sector de les Comes i antiga parròquia de Sant Martí de Centelles.
I de menys entitat:
Important conjunt de masies disperses agrupades en el Racó de la font, Sant Miquel Sesperxes i Valldeneu.

LLOCS D'INTERÈS

La Font de Can Tresquarts
Font de Ca l’Església
Pont de l’Abella
Pla de la Garga
Cingles de Bertí
Església de Sant Miquel Sesperxes
Parròquia de Sant Pere de Valldeneu
La capella de Sant Jaume
Escales d’origen romà
L’Oller
El Pou
El Presseguer
El Fabregar
El Castellar de Dalt
La Rovira de Cerdans
El Soler del Coll
El Mas Blanc

El Castell: Es troba situat a un turó encinglat que s’uneix per l’oest a la Serra de Sant Martí. Està a una alçada de 855 m, situació que li dóna un lloc privilegiat des d’un punt de vista estratègic de cara a controlar els accessos i la mateixa Plana de Vic.

Poden veure: un seguit de murs emmerlats amb un portal adovellat d'entrada i la capella de Santa Maria força sencera. La planta del castell s'adapta a la topografia del cim, on el recinte jussà correspon a l'antiga casa senyorial, el monestir canonical i altres dependències, mentre que les restes més antigues corresponen al recinte sobirà. La capella consta d'una nau coberta amb volta de canó i absis carrat més estret que la nau. La porta, de punt rodó, es troba al mur del costat sud, que també té un campanar doble de cadireta.

Les principals activitats culturals que es viuen al poble són les que estan estretament relacionades amb les tradicions folklòriques del terme, les quals són organitzades per l'Agrupació Sant Jaume 76, que també s'encarrega d'altres activitats, com són ara concursos o exposicions.
Quant a les festes i el folklore populars, destaquen al juny l'aplec que se celebra el dia 29 a l'església de Sant Pere de Valldaneu, l'aplec dit dels Ous, que es realitza per Pasqua i de manera alternada a cadascuna de les dues ermites de Sant Miquel de Sesperxes, i la festa major d'estiu, que s'escau en concret el dia de Sant Jaume.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua