BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Marti D´Albars

Pueblo

Sant Marti d´Albars

Municipio

Sant Marti d´Albars / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

112

 

Ayuntamiento

Dirección

La Blava, s/n

Código postal

08515

Teléfono

93-8530101

Fax

93-8530101

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti D´Albars

Web de Interés

El municipi de Sant Martí d'Albars es troba dins la subcomarca del Lluçanès

E-mail municipio

st.martia@diba.cat
 

El municipi s'estructura en tres nuclis: Beulaigua, la Blava (on hi ha l'ajuntament) i Sant Martí. Excepte Sant Martí, els altres dos nuclis van néixer en el segle XVIII arran de les activitats generades pel pas dels ramats transhumants que trobaven en aquesta carena un pas ideal entre les dues rieres per travessar de la Plana cap a les muntanyes del Pirineu i Prepirineu.

El municipi de Sant Martí d'Albars, de 14,76 km², es troba dins la subcomarca del Lluçanès, al sector ponentí d'Osona. Limita al N i l'W amb el terme de Lluçà, a l'E amb Perafita, al S amb Olost i al SW amb Prats de Lluçanès

Mapa de situacio de Sant Marti d´Albars

el cap municipal és el nucli de Sant Martí d'Albars, tant per raons històriques com eclesiàstiques. El nucli es troba a la dreta de la Riera Gavarresa, vinculat a l'església de Sant Martí d'Albars. L'església actual fou construïda al segle XVIII, prop de la rectoria, refeta pel rector Pere Potelles el 1744. És un edifici ample, del tipus barroc neoclassicista, que conserva una imatge de Santa Maria, dita antigament de les Dones o de la Bona Sort, imatge de tradició romànica.

Llocs d'interès turístic

Església parroquial de Sant Martí. Edificic barroc rural, de dimensions mitjanes. Construïda en el segle XVIII, conserva una imatge de Santa Maria, de tradició romànica, de la primitiva església de Sant Martí.

Pont medieval del Molí del Pont. Pont que travessa la riera Gasvarressa. És l'única construcció d'aquesta època que es conserva a Sant Martí d'Albars. Es troba en un camí de carrerades, testimoni de vells costums i antigues tradicions

La masia més notable del terme és Vilatammar, a la vall de la Riera Gavarresa, que conserva íntegra l'estructura de l'antiga domuso casa forta, coneguda com a vila rural des del segle X i com a casa forta des del segle XII.

La masia més notable de Sant Marti d´Albars és Vilatammar

Al municipi hi ha una casa de colònies i un camp de futbol, tot i que no es troba en gaire bon estat. Hom celebra festa major el cap de setmana anterior a sant Martí (11 de novembre).
La masia més notable del terme és Vilatammar, a la vall de la Riera Gavarresa, que conserva íntegra l'estructura de l'antiga domuso casa forta, coneguda com a vila rural des del segle X i com a casa forta des del segle XII. (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua