BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Julia De Vilatorta

Pueblo

Sant Julia de Vilatorta

Municipio

Sant Julia de Vilatorta / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2933

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Marquès de la Quadra, 1

Código postal

08504

Teléfono

93-8122179

Fax

93-8122063

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Julia De Vilatorta

Web de Interés

El terme municipal de Sant Julia de Vilatorta

E-mail municipio

st.juliav@diba.cat
 

.La frontera est del municipi constitueix la separació natural de la Plana de Vic i de les Guilleries, des del seu punt de coincidència amb els municipis de Taradell i Viladrau o collada del Vilar fins a Coll Pedrís, en la seva confluència amb Folgueroles i Vilanova de Sau

El poble de Sant Julià es troba gairebé a la ratlla fronterera amb el municipi de Calldetenes, a la vall de la riera de Sant Julià o de la Noguera, en un indret que té aigua i abundoses fonts, famós sobretot per l’antiga font Noguera o les Set Fonts, de set abundoses canelles, envoltada d’una raconada amb un parc enjardinat.

La població es formà a l’entorn del temple de Sant Julià que se sap que fou erigit i consagrat pel bisbe Idalguer entorn del 910. El nom de Vilatorta apareix per primera vegada en la documentació l’any 926. Els segles XII i XIV hi ha notícia d’un petit nucli de cases o sagrera a l’entorn de l’església de Sant Julià, que desaparegué pràcticament amb el despoblament dels segles XIV i XV, en què hi quedaren només set o vuit famílies. La formació del poble actual es féu a partir de mitjan del segle XV.

Indrets d’interès

Sant Julià de Vilatorta i l’activitat terrissaire
L’església parroquial de Sant Julià de Vilatorta
La sagrera i el nucli antic
El Casal de BellpuigVilalleons i el Santuari de Puig-l’agulla
El monestir o castell de Sant Llorenç del Munt
Les cases senyorialsEl Col•legi del Roser
Les obres de Miquel Pallàs

Lugares de interés

Iglesia de Sant Julià de Vilatorta, de origen románico.
Iglesia de Santa Maria de Vilalleons, de estilo románico, con retablos góticos.
Santuario de Puiglagulla, del s. XVII, con retablos barrocos.
Monasterio de Sant Llorenç del Munt.
Colegio del Roser, de principios del s. XX, de estilo modernista.

El Monestir de Sant Llorenç del Munt és situat al cim culminant del conjunt de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, en l’indret anomenat la Mola

El conjunt monumental del castell i l'església del Monestir de Sant Llorenç del Munt

El centre històric i religiós més important de l'antiga demarcació de Planeses és l'antic i encastellat monestir de Sant Llorenç del Munt, situat a l'extrem d'una cinglera on hi ha l'únic pas practicable al puig de Sant Llorenç (856 m), envoltat de tallats i timberes de gresos roigs. Sant Llorenç del Munt, antic casal i canònica augustiniana, fou unit el 1824 al municipi de Sant Julià de Vilatorta i es troba dins un petit apèndix que forma el terme al NE, a frec de la cinglera que separa la Plana de Vic de les Guilleries.

El conjunt monumental del castell i l'església fou restaurat per un particular de Vic. Foren refets dos absidiols mutilats al segle XVI i es reconstruí la volta de l'església de tres absis, consagrada el 1140 que, refeta ja al segle XVI, havia caigut feia més de cent anys. Prop seu hi ha un casal amb elements gòtics i altres de més tardans, que indiquen que fou restaurat al segle XV i fins al XVIII.

El Monestir de Sant Llorenç del Munt és situat al cim culminant del conjunt de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, en l’indret anomenat la Mola

L'edificació del Col·legi d'Orfes, ara Col·legi de la Mare de Déu del Roser, erigit gràcies al llegat de Josep Puig i Cunyer a la part N de la població, va facilitar la construcció d'avingudes i carrers en aquell indret, ocupat tot per torres i xalets amb grans jardins, que en bona part foren fruit de la tradició que tingué durant el segle XIX com a lloc d'estiueig.

La part alta del terme és poblada per boscos de pins i alguns claps d’alzinar, amb racons d’una especial bellesa, com l’indret de Sant Llorenç del Munt, Romegats i Puig-l’agulla, mentre que la part planera forma extenses i grans planes de conreu.

Uns dels millors llocs per gaudir de la natura i de l´entorn es Ca La Manyana descans en un ambient acollidor i familiar

El terme comprèn, a més del poble de Sant Julià de Vilatorta, la caseria de Vilalleons, que fou annexada al terme de Sant Julià el 1941, i les urbanitzacions de la Carrera, que no disposa d'unes infrastructures de serveis bàsiques, i les de Pleuna i les Pedreres, ambdues al voltant del poble, amb el qual formen pràcticament una conurbació.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua