BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Joan De Vilatorrada

Pueblo

Sant Joan de Vilatorrada

Municipio

Sant Joan de Vilatorrada / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

10661

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 91-93

Código postal

08250

Teléfono

93-8764040

Fax

93-8764440

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Joan De Vilatorrada

Web de Interés

Sant Joan de Vilatorrada historia i dades d´interes

E-mail municipio

st.joanv@santjoanvilatorrada.cat
 

El primer document escrit des de la vila es remonta al 16 de febrer de 1032, on es fa constar la venda d'una part de l'església i el cementiri. S'ha de dir que per aquelles dates Sant Joan era simplement una parròquia, no hi havia un nucli establert. Durant l'època feudal, l'agricultura va ser la base de subsistència de la població i Sant Martí de Torroella, un dels dos nuclis, va prendre més importància que Sant Joan, fins i tot va ser poble abans.

El poble de Sant Joan de Vilatorrada (277 m) té el seu origen en la probable vil·la torrada, o torrejada (guarnida de torres), de la qual seria testimoni arqueològic una petita ara romana dedicada a la deessa Diana, descoberta l'any 1949 en el recinte del temple parroquial vell i traslladada al Museu Comarcal de Manresa.
L'església de Sant Joan és esmentada l'any 1020 en l'acta de redotació de Santa Maria de Manresa, dins la rodalia de la qual era inclosa des de la consagració d'aquell antic temple, celebrada pels volts del 937. És un edifici curiós, avui sense culte, format per dues naus paral·leles de planta rectangular i cobertes amb volta apuntada; una d'elles és datable al segle XII i l'altra és un afegit més modern, al costat de migdia de l'antiga, amb la qual es comunica per un gran arc obert a la paret mitgera.

Entre els segles XV i XIX, hi van haver nombrosos conflictes, especialment guerres, pestes i el famós bandolerisme, però Sant Joan de Vilatorrada va patir, especialment, la invasió de l'Armada francesa. El 1833 es van formar els municipis mitjançant diverses lleis, fet molt important ja que va ser quan els tres nuclis van formar part d'un.

El poble de Sant Joan de Vilatorrada

El poble de Sant Joan de Vilatorrada

L'any 1963, el municipi prengué oficialment el nom de Sant Joan de Torroella. Abans d'aquesta data es deia Sant Martí de Torroella. El topònim Vilatorradadeclara un probable origen romà (una vil·la agrícola, protegida per torres); Torroellaal·ludeix a una petita torre o guàrdia medieval. No són aquests els únics noms que ha rebut el municipi, ja que el 1937 es digué oficialment Vilatorrada de Cardener.

El terme comprèn, a més del poble de Sant Joan de Vilatorrada, cap administratiu, el poble de Sant Martí de Torroella, la caseria de Joncadella i un nombre destacat de masies, entre les quals cal esmentar les de Can Pla i Can Canals Nou, les de Besora, Mollet i les Torres de Bages

Sant Martí de Torroella és un lloc de pas, amb un passat vinculat al conreu de la vinya i amb una relació estreta, en els seus orígens, amb el monestir de Sant Benet de Bages.

A l’hora de parlar del nostre poble, és del tot imprescindible fer esment de Sant Joan de Vilatorrada i de Joncadella atès que tots tres nuclis de població s’han anat lligant al llarg de la història i els llaços que els uneixen fan que siguin tres peces d’un puzzle comú.

El Santuari de la Mare de Déu de Juncadella, patrona del Pla de Bages, és situat en un planell a mà esquerra del riu Cardener, a un quilòmetre de distancia de la carretera de Manresa a Bassella (o de Cardona i Solsona) en el quilòmetre 5 d’aquesta.. Pertany a la parròquia de Sant Martí de Torruella, del bisbat de Vic i arxiprestat del Bages-Sud.

Santuari de la Mare de Déu de Juncadella en el poble de Sant Marti Torruella municipi de Sant Joan de Vilatorrada

Santuari de la Mare de Déu de Juncadella en el poble de Sant Marti Torruella municipi de Sant Joan de Vilatorrada

Venerada des de temps immemorial la imatge de la Verge titular hauria estat trobada ,segons tradició popular- en una petita cova coberta de joncs. Aquest seria l’origen del topònim que, des del segle XI, trobem documentat amb diverses formes derivades del llatí juncus (jonc).

La imatge de la Mare de Déu és una talla moderna —beneïda l'any 1949— inspirada en la imatge gòtica, ja molt malmesa i alterada per restauracions i adaptacions, cremada juntament amb el retaule i tot l'interior de l'església al juliol del 1936. L'atribut —o complement— iconogràfic dels dos captius agenollats al peu de la Verge data de temps immemorial. Hom els relaciona amb l'alliberament de dos fills de feligresia, dels masos Besora i Mollet, presoners dels sarraïns.(ftes y fotos ver links de la ficha)