BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Jaume de Frontanyà

Pueblo

Sant Jaume de Frontanyà

Municipio

Sant Jaume de Frontanya / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

29

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

08619

Teléfono

93-8239194

Fax

93-8239120

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Jaume de Frontanyà

Web de Interés

Sant Jaume de Frontanyà és el municipi més petit de Catalunya

E-mail municipio

st.jaume@diba.cat
 

Sant Jaume de Frontanyà és el municipi més petit de Catalunya, actualment té tan sols 31 habitants. Situat a la comarca del Berguedà, en el límit amb el Ripollès, just a la serralada del pre-pirineu

Sant Jaume de Frontanyà és el municipi més petit de Catalunya, actualment té tan sols 31 habitants

El poble de Sant Jaume de Frontanya

Des d'un principi Sant Jaume de Frontanyà fou un priorat de canonges regulars de l'orde augustinià. La població pertanyia a la baronia de Mataplana, si bé n'era molt independent pel fet que les terres estaven vinculades al monestir de Sant Jaume.

Els Mataplana respectaren, en general, els privilegis i les franqueses de Sant Jaume de Frontanyà. L'any 1374, Jaume Roger de Pallars, senyor de la baronia de Mataplana, vengué tot aquest territori al baró de Pinós, Pere Galceran. En aquesta època el batlle de Sant Jaume de Frontanyà tenia una considerable importància com a representant directe del prior del monestir, tant pel que es referia a l'execució de la justícia com en l'administració dels béns, ja que el monestir posseïa tota la jurisdicció civil i criminal del terme

En el nucli s’hi troba un magnífic exemplar d’església romànica dedicada a Sant Jaume, i que està considerada la catedral del romànic al Berguedà. El nucli urbà es desenvolupa al voltant de l’església, i més enllà d’aquest nucli pròpiament dit, s’hi troben unes cases de pagès, cadascuna amb la seva pròpia història.

El nucli urbà de Sant Jaume de Frontanyà consta de una vintena d’edificis disposat en dos carrers, el de Dalt, de sud a nord, és més curt i el començament del camí que porta al Pla del Cingle; i el de Baix, que va de ponent a llevant dona accés a la carretera de Borredà. Aquests dos carrers s’uneixen davant de l’església formant la plaça de l’Ajuntament.

Monestir: Descripción y fotografías

El edificio que podemos hoy contemplar se trata de un magnífico ejemplo de románico de estilo lombardo, o denominado en ocasiones primer románico

Antigua canónica agustiniana del siglo XII de la que solo se conserva la espléndida iglesia de estilo lombardo

Monasterio de Sant Jaume de Frontanyà, del siglo XI

Exteriormente destaca la fachada occidental y la cabecera. La fachada occidental merece una detallada contemplación, puesto que se trata de un ejemplo perfecto de decoración lombarda en fachada. Podemos ver arcuaciones y lesenas que distribuyen tres calles y dos registros, el inferior que envuelve la sencilla puerta de entrada y el superior que rodea el óculo central situado sobre la puerta de entrada.

En la cabecera, podemos ver también los tres ábsides decorados con decoración lombarda, esto es, arquillos y lesenas, acompañados por una friso de dientes de sierra.

El cimborio situado sobre la cúpula central es un caso único de este tipo en el románico catalán, puesto que se dibuja un polígono de doce caras.

La festa major de Sant Jaume de Frontanyà se celebra el dia del patró del poble, el 25 de juliol. Els assistents a les festes reben un banderí i una flor de neu natural, collida al terme de Sant Jaume. D'ençà del 1978 s'ha restaurat, a l'hivern, la fira dels Reis.

Els principals nuclis de població són el poble de Sant Jaume de Frontanyà, que n'és la capital, i les Lloberes, un conjunt de masos, un dels quals, solament, és ocupat permanentment. El municipi inclou també el santuari dels Oms i les esglésies de Santa Eugènia de les Soïlls i Sant Esteve de Montner (prop de l'antiga masia de Tubau).

Les cases de pagès més importants són les Lloberes, la Casa Blanca, Santa Eugènia i Terradelles, Frontanyà (convertida en local per a colònies d'estiu), Tubau i les Planes.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua