BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Fost de Campsentelles

Pueblo

Sant Fost de Campsentelles

Municipio

Sant Fost de Campsentelles / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7939

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 1

Código postal

08105

Teléfono

93-5796980

Fax

93-5796982

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Fost de Campsentelles

Web de Interés

Sant Fost de Campsentelles, història i patrimoni

E-mail municipio

ajuntament@santfost.es
 

Els primers habitants estables de la zona que segles després seria el poble de Sant Fost foren els ibers, poble que construïa els seus poblats emmurallats al cim dels turons. Aquest és el cas del poblat de les Maleses, situat al Turó del Pi Candeler. Els romans també deixaren algunes petjades, sobretot en l’aspecte agrícola: ells foren els impulsors i creadors de les “villae” o cases de camp romanes, origen d’algunes de les nostres masies.

La primera menció escrita de Sant Fost com a poble data de l’any 967, quan un document parla de la vila de Campsentelles (Campo Sentigis). La primera notícia sobre la parròquia és de l’any 978, any en què ja existia una petita església dedicada a Sant Faust o Fost, soldat màrtir de Còrdova. L’antiga església parroquial es trobava a l’actual plaça de les Glòries Catalanes o del Lledoner i fou consagrada el 4 de desembre de 1141 pel bisbe Arnau de Gurb

El poble de Sant Fost de Campsentelles és situat entorn de l'església parroquial, al llarg de la carretera de Tiana a Mollet. S'uneix gairebé al poble de Martorelles pel barri de Can Quelet i pel veïnat de les Cases Noves, més proper al nucli antic de Sant Fost. L'antiga parròquiade Sant Fost de Campsentelles, romànica, que havia estat molt reformada entre el 1868 i el 1876, fou totalment destruïda en la guerra de 1936-39.

Església romànica del s. XI, restaurada. Camí de Can Torrens Vell. Turó de Cabanyes Davant petita esplanada.

Sant Fost de Campsentelles: Església de Sant Cebrià de Cabanyes

Llocs d´interes:

Església de Sant Cebrià de Cabanyes
Església romànica del s. XI, restaurada. Camí de Can Torrens Vell. Turó de Cabanyes Davant petita esplanada.

Can Rovira
Masia que data de 1662 amb aspecte modernista. Extracció de sauló. Gran esplanada.

L'Ateneu en Plaça de la Vila
És un edifici modern, amb una escultura de l’artista cubà Silvio Pérez Carralero, que acull un Auditori, un espai per a la Biblioteca amb sala d’estudi

Església Vella
Església romànica en restauració. Esplanada davant prop d’un lledoner mil.lenari.

Mas Llombart
Antiga masia. Actualment és un restaurant. Espai al voltant.

Pou del Glaç
Construcció circular d’obra, en el pla de terra i parets amunt amb obertures per on es tirava el glaç.

Can Bastinos
És una casa modernista, de propietat municipal destinada a equipament cultural. Havia estat propietat de la família Bastinos.

Font de les Heures
La més antiga del barri vell del poble.

Poblat Ibèric
Actualment s’està treballant en els jaciments per tal de recrear la vida dels ibers.

Font Better
Es troba a la part baixa de la Conreria, a prop de Mas Llombart. És una de les fonts de més cabal de Sant Fost.

Font de la Canaleta
Font amb bassa i gran esplanada. En surt un corriol que porta a la font de la Guineu i després al cim de la carena de les Maleses.

Font de les Monges
No gaire lluny de l'antic seminari de la Conreria, el seu nom és un tribut, probablement, al convent de monges de Montalegre, antecedent de la Cartoixa.

Entre les masies importants del terme de Sant Fost de Campsentelles, que encara són habitades, cal mencionar Can Donadéu, Can Rovira, Can Torres, Can Teià i Can Torrents (Can Torrents Vell és aigua amunt d'aquest mas) i Canyelles. D

Turisme verd a Sant Fost de Campsentelles

El municipi de Sant Fost de Campsentelles el 1937 canvià el seu nom pel d'Alba del Vallès
La festa major se celebra el darrer cap de setmana de juliol i pel setembre, el diumenge després del 28, té lloc la festa de Sant Faust, originada amb motiu del vot del poble, si bé antigament coincidia amb la festa major.

Entre les masies importants del terme de Sant Fost de Campsentelles, que encara són habitades, cal mencionar Can Donadéu, Can Rovira, Can Torres, Can Teià i Can Torrents (Can Torrents Vell és aigua amunt d'aquest mas) i Canyelles. Dins del terme es troben algunes urbanitzacions, com ara la Conreria, propera al límit meridional amb Tiana, Can Boc, el Mas Corts, el Mas Llombard i Sant Fost Residencial, entre d'altres.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua