BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Feliu de Llobregat

Pueblo

Sant Feliu de Llobregat

Municipio

Sant Feliu de Llobregat / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

42628

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 1

Código postal

08980

Teléfono

93-6858000

Fax

93-6858019

Oficina Turismo

93 666 67 03

Web Oficial

Sant Feliu de Llobregat

Web de Interés

Patrimoni i cultura de Sant Feliu de llobregat

E-mail municipio

ajuntament@santfeliu.cat
 

Sant Feliu de Llobregat és la capital de la comarca del Baix Llobregat. Se situa al marge esquerre del riu Llobregat. El seu territori combina la planúria del riu amb l'accidentalitat de la serra de Collserola, serra que comparteix amb altres municipis, com Barcelona.

Sant Feliu ha estat protagonista d'un llarg procés històric. En el territori que actualment ocupa el terme municipal es va trobar utillatge de l'homo erectus, del paleolític, és a dir, de fa 250.000 anys-concretament a ca n'Albereda. Posteriorment el terme va ser successivament poblat pels primers pagesos -durant el neolític-, pels íbers -coves de l'Or, Penya del Moro,..- i pels romans -plaça de la Vila, Mas Lluhí, etc.-

Entre els edificis de Sant Feliu que són d'interès artístic es destaca el magnífic casal, amb les façanes esgrafiades, que hi ha a la plaça de la Vila, on també hi ha l' església parroquial de Sant Llorenç.

L'edifici actual va ser bastit després de la guerra; consta de tres naus, amb transsepte, absis semicircular i un cimbori poligonal sobre el creuer. És decorada interiorment amb pintures al·lusives als evangelistes (a les petxines que sostenen el cimbori) i al pantocràtor a la conca absidal i amb sanefes geomètriques i amb motius vegetals, a intervals, en els murs. La coberta de la nau central és un teginat pla de cassetons de fusta ornamentats. La façana, a la plaça de la Vila, té una finestra triforada, amb gelosies i capitells d'inspiració medieval. Sota hi ha un portal de mig punt, amb arquivoltes i timpà. Al costat de la façana s'alça el campanar que, construït a la primeria de segle, és de planta quadrada i poligonal als dos pisos superiors.

Un altre edifici notable és Palau Falguera, casal que havia estat dels Marquesos de Castellbell, recentment adquirit per una multinacional japonesa, amb portal adovellat, que conservava el ric arxiu on es guardava el famós manuscrit del Calaix de Sastre,del baró de Maldà.

 El palau té una superfície de 2.800 m 2 i està envoltat d'uns extensos jardins. La façana principal que s'obre al jardí, obrada a l'entorn de 1870, és d'estil neoclàssic amb elements derivats del romanticisme.

El Palau Falguera és un edifici del segle XVII situat a Sant Feliu de Llobregat

El palau té una superfície de 2.800 m 2 i està envoltat d'uns extensos jardins. La façana principal que s'obre al jardí, obrada a l'entorn de 1870, és d'estil neoclàssic amb elements derivats del romanticisme. Fins a l'any 1988 fou propietat del marquès de Castellbell. Desprès passà a mà d´una empresa japonesa que hi celebrava convits i celebracions.

Patrimoni Modernista :

L'Estació del tren
Pla d'Eixample
Cases de Joan Batllori
Casa Josep Aguadé (actual Sindicat Agrícola)
Casa d'Eulàlia Ollé, vidua Donadoni
Cases aparellades (Joan Rovira)
Seu social de La Unió Coral i estendard del'entitat
Conjunt de sis cases en filera d'en Molins (Jacint Verdaguer)
Diverses cases del carrer Joan Maragall
Conjunt de sis cases en filera d'en Molins (Pg Bertrand)
Dues cases aparellades (Família Costa)
Dues cases aparellades de Pere Àlvarez Gonzalbo
Casa unifamiliar (Torras i Bages)
Casa unifamiliar de Josefa Serra de Molins (Torras i Bages)
Casa unifamiliar de Josefa Serra de Molins (Vidal i Ribas)
Casa Llorenç Molins
Diverses cases unifamiliars del carrer Vidal i Ribas
Rètol "Ateneu Santfeliuenc" i estendard de l'entitat
Torre Francesc Folch (Cal Berna)
Casa Bonaventura Raspall
Casa Monmany
Pisos de Can Bertrand
Dues cases aparellades al c/ de les Carreretes (Família Mas)
Antiga Residència Sanatori del Bon Salvador
Col·legi de Sant Miquel (Taller Sant Miquel)
Diverses cases del carrer Laureà Miró
Cementiri Municipal

Hi ha que visitar els Parcs i Jardins de la ciutat :

El parc Nadal
El parc de Torreblanca
El parc d'Europa
El parc del Llobregat
El palau Falguera
La torre del Roser
Roserar Dot i Camprubí

La història d'aquest parc comença l'any 1932, durant la República, quan l'alcalde Josep Gaspà va presentar el projecte de reforma del sector occidental de Sant Feliu, en el qual es plantejava la necessitat d'adquirir la finca completa del clos de can Nad

El parc Nadal està situat al barri del Centre

les grans modificacions es van produir durant els segles XIX i XX amb la industrialització, l'arribada del ferrocarril i l'expansió urbanística que van transformar la vila en ciutat. En aquell llarg procés els habitants de Sant Feliu van passar de recol·lectors a pagesos i de pagesos a obrers. També van ser successivament vassalls, súbdits i finalment, ciutadans.

Les festes de Nadal se celebren a Sant Feliu de Llobregat amb la tradicional presentació dels Pastorets, amb text de J.M. Folch i Torres, i amb una popular exposició de pessebres. Els darrers anys s'han potenciat les festes populars a partir de les festes de primavera i la festa de la tardor. Les festes de la primavera se celebren la segona setmana de maig. L'acte més important és l'exposició i el concurs de roses per a afeccionats (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua