BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Cugat Sesgarrigues

Pueblo

Sant Cugat Sesgarrigues

Municipio

Sant Cugat Sesgarrigues / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

923

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de Sant Antoni, 31

Código postal

08798

Teléfono

93-8970103

Fax

93-8970690

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Cugat Sesgarrigues

Web de Interés

patrimoni històric i artístic de Sant Cugat Sesgarrigues

E-mail municipio

st.cugats@diba.cat
 

El topònim Sesgarrigues associa el terme a un lloc de vegetació originàriament pobra que l'esforç de l'home anà transformant a poc a poc.

El patrimoni històric i artístic de Sant Cugat ens remunta a les èpoques del neolític, la ibèrica i la romana. La història del municipi és mil•lenària. Té els seus orígens en la donació de l’any 998 feta pel vicari Bonfill, fundador de la nissaga Cervelló, al monestir de Sant Cugat del Vallès, d’unes propietats properes a la seva Torre de Ventallós, i la construcció de l’esglesiola dedicada a Sant Cugat, on avui hi ha la biblioteca del Centre Parroquial, tenim l’origen del nostre poble i la seva parròquia.

Sant Cugat, el limita la carretera N-340, a la vista del nucli de “Les Cases Roges”. De fet, antigament, en aquest lloc, hi havia un camí ral al peu del qual, es va establir el “barri de Puigcigró”. I a més a més, diverses masies completen el paisatge rural St. Cugatenc.

Plaça de La Vila de Sant Cugat Sesgarrigues

L'església parroquial, que centra la població, és dedicada a sant Cugat, en record de l'antiga jurisdicció monàstica. L'edifici, molt ampliat i modificat, sembla reconstruït aprofitant murs i altres materials de les antigues fàbriques. El seu precedent immediat era una església que probablement es remuntava al segle XII. S'aprecien en diversos punts de la població restes de murs medievals i romans que testimonien l'antigor del poblament.

El terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues, està constituït d’un ampli ventall de masies de diferents èpoques (13 en total), que al llarg de la història han anat configurant el paisatge rural del nostre terme. De masies en tenim de diferents tipologies i estils arquitectònics. A més, la trajectòria de les masies en el transcurs de la història han anat patint modificacions i restauracions en les seves façanes i interiors.

L’edifici el Forn forma part del conjunt patrimonial de l’antic Sindicat Agrícola Cooperatiu (SAC). Enmig d’una paret feta de totxo vist, es troben les portes que donen a l’interior del forn. A les portes de ferro es pot llegir “Tallers Balart Sabadell”. Actualment hi ha ubicada l’exposició de “El Forn. Exposició Rural”.

La principal activitat econòmica de Sant Cugat Sesgarrigues ha estat, des de sempre, l’agricultura; i d’una manera molt especial el conreu de la vinya . De fet, la qualitat de les seves vinyes i vins és reconeguda arreu. No és en va que un gotim de raïm presideixi l’escut del municipi. Des de temps ben reculats, el Xarel•lo té fama i prestigi reconeguts, i ho testimonien així, poetes, escriptors, enòlegs i gastrònoms.

La festa major de la població s'escau el darrer diumenge de juliol, i el mes d'octubre es fa la festa del Most (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua