BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Cugat Del Valles

Pueblo

San Cugat del Valles

Municipio

Sant Cugat del Valles / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

76274

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de la Vila, 1

Código postal

08172

Teléfono

93-5657000

Fax

93-6755406

Oficina Turismo

936 759 952

Web Oficial

Sant Cugat Del Valles

Web de Interés

La ciutat de Sant Cugat del Vallès

E-mail municipio

turisme@santcugat.cat
 

Sant Cugat és una ciutat única de la qual ens podem sentir orgullosos!
La seva gent, predominantment jove i amb un alt nivell formatiu. El seu dinamisme, amb entitats i associacions compromeses amb la ciutat.
El seu patrimoni històric, amb el Monestir com el màxim exponent identificatiu.
L'entorn privilegiat en el qual ens trobem, i la qualitat de vida de la què gaudim, són uns trets que cal preservar i potenciar.

el monasterio ha sufrido diversas transformaciones arquitectónicas, dando lugar a uno de los más bellos ejemplares de arquitectura monástica medieval de transición románico-gótica de toda Cataluña.

Fachada del Monestir de San Cugat del Valles

La ciutat de Sant Cugat del Vallès (que té aquesta categoria des que li fou atorgada pel Consell de Ministres el 16 de juny de 1978) és situada a 124 m d'altitud, a ponent del monestir, davant la façana principal. Un ampli espai, la plaça d'Octavià, la separa del clos monàstic; en sortien dos camins, el de Terrassa i el de Valldoreix, que constitueixen els eixos de la població. El primer esdevindrà Carrer Major, al capdamunt del qual s'edificà l'església de Sant Pere d'Octavià, que fou la parròquia de la població fins a l'exclaustració de 1836.

Trobem encara algunes cases del segle XVI als carrers de Dalt i d'en Xandri (oficialment de Sant Domènec i de Los Castillejos) amb els característics portals de pedra de punt rodó i finestres de l'últim gòtic o ja renaixentistes. Subsisteixen també en alguns carrers cases amb portal de totxo motllurat, generalment d'arc rebaixat, i datables dels segles XVII-XIX. Totes les masies absorbides pel nucli urbà han estat enderrocades. Del modernisme resta una notable obra de l'arquitecte Ferran Romeu, la Casa Armet, avui Massana, i el Celler Cooperatiu, de Cèsar Martinell, amb els típics arcs parabòlics de maó vist. El nucli urbà queda limitat al sud per la capella del Sant Crist de Llaceres, de la fi del segle XVIII.

Torres del Reial monestir de Sant Cugat del Valles

Torres del Reial monestir de Sant Cugat del Valles

Llocs d'interès:

El Celler Cooperatiu
Porxos del Carrer Major
La Torre Negra
Reial Monestir de Sant Cugat

El Monestir és la joia arquitectònica de Sant Cugat, però el patrimoni arquitectònic de Sant Cugat va més enllà. Sin duda el elemento por excelencia del monasterio, está situado en la parte norte de la iglesia, es una filigrana de elegancia y ligereza y de una gran uniformidad, al contrario de lo que suele ocurrir en otros claustros, lo cual nos indica que es obra de una misma mano o de un mismo planificador.

El claustro fue construido en tres épocas bien diferenciadas.

Sin duda el elemento por excelencia del monasterio, está situado en la parte norte de la iglesia, es una filigrana de elegancia y ligereza y de una gran uniformidad, al contrario de lo que suele ocurrir en otros claustros, lo cual nos indica que es obra de una misma mano o de un mismo planificador.

Claustro del monasterio de Sant Cugat del Valles

El primer claustro fue construido en el siglo XI que fue para definir su perímetro, algunos elementos del cual, todavía se conservan. Durante los siglos XII y XIII, fue sustituido por el actual. A su alrededor se disponían las dependencias de la iglesia, sala capitular, dormitorio comunitario, comedor, cocina y despensa.

Consta de planta baja y primer piso, este último construido en el siglo XVI, compuesto por arcos simples, exentos de decoración. Sin embargo, este añadido no desentona en absoluto con el resto, ya que el Abad de entonces, denominado Despuig, era de origen italiano y ordenó que se construyera al estilo renacentista toscano.

Construcció militar romànica, molt ben conservada, de planta quadrangular i tres pisos d'alçada amb una torre quadrada adossada a un angle de l'edifici. Algunes finestres de la façana són geminades i el portal d'entrada és d'arc de mig punt, adovellat.

La Torre Negra de Sant Cugat del Valles

El passat agrícola i pagès de la ciutat queda reflectit en les nombroses masies que encara es poden trobar. El conjunt monumental i històric també queda palès en ermites de gran tradició.

La manifestació més pura del folklore local que s'ha conservat és el ball del Paga-li Joan o del Vano i el Ram, que se celebra una vegada l'any en la festa major de Sant Pere (el 29 de juny), patró de la parròquia, i té lloc als jardins del monestir a la sortida de l'ofici, on es fan balls, concerts, competicions esportives i diverses actuacions musicals i teatrals. La primera referència coneguda data del 1780, en què el consell municipal cercava noies per a fer-les administradores de la festa, les quals eren encarregades de subministrar els ventalls i els rams a tots els assistents, com també de ballar amb el batlle i els regidors.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua