BARCELONA

Datos del Pueblo

Santa Maria D´Olo

Pueblo

Santa Maria d´Olo

Municipio

Santa Maria d´Olo / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1089

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Manuel López, 1

Código postal

08273

Teléfono

93-8385000

Fax

93-8385005

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santa Maria D´Olo

Web de Interés

Santa Maria d´Olo patrimoni rural i natural

E-mail municipio

st.m.olo@olo.cat
 

Santa Maria d’Oló està situat al nord-oest de la comarca del Bages i toca amb la comarca d’Osona. Es troba a 30 Km de Manresa i a 25 Km de Vic (Osona) amb un fàcil i ràpid accés a través de l’eix transversal (C-25).
També té accés per la carretera BP-4313 enllaçant amb la carretera B-431 que va a Manresa passant per els municipis d’Avinyó i d’Artés, on hi ha la línia regular d’autocars Castellà. I accés per la carretera BP-4313 enllaçant amb la carretera C-59 que va a
Barcelona passant per els municipis de L’Estany i Moià, on hi ha la línia regular d’autocars Sagalés.

Les primeres referències sobre el nom d’Oló, totalment ocasionals, les trobem els anys 889 i 890 en dos documents que parlen sobre la dotació de la catedral de Vic, per tant, el municipi de Santa Maria d’Oló té més de mil-cent anys d’història.
Un fet curiós és que el fons documental antic ens mostra com fins a mitjans del segle X el terme d’Oló es situa dins del comptat d’Osona, i de mig segle cap endavant es dirà que es troba en el comptat de Manresa.

També de forma documentada, l’any 940 aparèixen termes que fan referència al nucli agregat de Sant Joan d’Oló.

Des d'aquest mirador ubicat al costat de la carretera BP-4313, just a la cruïlla del Raval Santa Eulàlia podem gaudir de la vista de les muntanyes del Pirineu

El Mirador de Santa Maria d´Olo

El poble de Santa Maria d'Oló es va formar inicialment dalt del turó ocupat pel castell i l'antiga església parroquial. Fins a mitjan segle XIV hi havia allà un petit nucli o sagrera que va desaparèixer gairebé del tot a la fi del segle XIV, ja que només hi restaren tres o quatre famílies. Quan les cases no van tenir cabuda a dalt del puig del castell, es van construir al llarg del costerut camí que hi condueix, raó per la qual el poble té un caràcter molt pintoresc. Aquest carrer enllaça amb el Carrer Major, la plaça Sant Antoni Maria Claret i l'avinguda Manuel López (carrer on es troba la fàbrica Hemalosa Industrial Tèxtil), pràcticament al centre del poble, on també hi ha l'església nova.

Llocs d'interès arquitectonic i natural:

Església Parroquial de Santa Maria d’Oló
Església Parroquial de Sant Joan d’Oló
Sant Feliuet de Terrassola
Sant Jaume de Vilanova
Sant Vicenç de Vilarassau
Santa Creu de la Plana
Sant Miquel d'Oló
Sant Joan Vell
L'església nova
El Castell
La Font del Roc
Barraques de vinya
Molins
El Bray d'Oló
El Mirador de Santa Maria D´Oló

Documentada l’any 1175 quan els nobles Pere d’Oló i la seva muller Dolça feren testament. Situada en una gran planúria d’on agafa el nom, té una nau rectangular amb porta a la cara frontal

Santa Creu de la Plana

Té molt d'interès l'església de Sant Jaume de Vilanova, inclosa l'any 1877 en la parròquia de Sant Feliuet de Terrassola. És una de les millors rotondes romàniques de Catalunya, erigida al final del segle XI o al començament del XII. És adossada al Mas Vilanova. Fou restaurada per J. Puig i Cadafalch el 1933.

El terme comprèn, a més del poble de Santa Maria d'Oló, cap administratiu, els pobles de Sant Feliuet de Terrassola, de Sant Joan d'Oló i de Sant Vicenç de Viladassau, els ravals de la Rovirola i de Santa Eulàlia, les caseries de la Frau i el Pla de Gassetes i el despoblat del Carrer de Peucalçó.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua