BARCELONA

Datos del Pueblo

Santa Maria De Palautordera

Pueblo

Santa Maria de Palautordera

Municipio

Santa Maria de Palautordera / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

8614

 

Ayuntamiento

Dirección

Empordà, 30 (Masia Can Rahull)

Código postal

08460

Teléfono

93-8479620

Fax

93-8479629

Oficina Turismo

93.847.95.55

Web Oficial

Santa Maria De Palautordera

Web de Interés

Història i Patrimoni Santa Maria de Palautordera

E-mail municipio

turisme@smpalautordera.cat
 

Les primeres dades que tenim ens fa pensar que aquests indrets foren ja poblats en la prehistòria; aquestes dades són petites eines de sílex, forns rudimentaris, etc.

També podem deduir que ja en temps dels romans, aquesta vall de Tordera tenia pobladors i encara que no s'hagi pogut confirmar plenament es guarden vestigis de construccions que fan pensar en algun assentament on actualment hi ha l'església i rodalies.

La primera referència escrita la tenim en un document dun privilegi del 19 d'agost del 862 en un atorgament fet pel reí Carles el Calb al compte Sunyer I de la vila de Vídamènia, que ara s'anomena palau.

la vila té ara com a centre la plaça de la Vila, ben agençada i presidida per la casa de la vila, un notable edifici noucentista on hi ha també el jutjat, la policia i correus.

Ajuntament de Santa Maria Palautordera

Llocs d'interès

Iglesia de Santa Maria: iglesia gótica que se edificó sobre el desaparecido castillo de Palautordera, de éste se aprovecharon una de las dos torres para el campanario.

Pont Trencat: puente gótico sobre la Tordera, edificado a finales del S.XIII y derruido durante la Guerra del francés; solo se conserva una arcada. Actualmente está reconstruido y acondicionado al entorno.

Ermita de la Mare de Déu del Remei: construïda el 1808 al costat de l'antiga capella, de principi del s. XVI.

Masías: Vila rural de Pinells y Vila de Romans, documentas ambas en el año 908, y las masías de can Pou, con una ventana gótica del S.XVI; can Sala, reconstruida en el S.XVII, y can Barceló

La sagrera de Santa Maria de Palautordera, erigida entorn de la seva església, era, doncs, el nucli més important i poblat del terme de Montclús. Encara resten entorn de l'església cases amb finestrals gòtics del segle XVI i altres cases antigues al Carrer Major, que recorden una antiga ferreria o simples cases de menestrals.

L'església parroquial de Santa Maria de Palautordera, que presideix la vila, situada al peu de la carretera, va construir-se entre els anys 1562 i 1588. És un edifici gòtic tardà, molt ben proporcionat, cobert de nerviacions amb claus de volta esculpides amb sants d'antiga devoció a l'església, com la Mare de Déu, sant Pere, sant Projecte i sant Isidre.

Fora de l'església i de les cases velles que li fan costat a la Plaça Major, la vila té ara com a centre la plaça de la Vila, ben agençada i presidida per la casa de la vila, un notable edifici noucentista on hi ha també el jutjat, la policia i correus.

Les festes més importants són la festa major d'hivern de Sant Burget, que se celebra el darrer diumenge de gener, i la festa major de la Mare de Déu del Remei, que s'escau el segon diumenge d'octubre.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua