BARCELONA

Datos del Pueblo

Santa Maria De Martorelles

Pueblo

Santa Maria de Martorelles

Municipio

Santa Maria de Martorelles / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

813

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Mossèn Josep Paituvi, 1

Código postal

08106

Teléfono

93-5931828

Fax

93-5931828

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santa Maria De Martorelles

Web de Interés

Informació de Santa Maria de Martorelles

E-mail municipio

st.m.martorelles@diba.cat
 

 El municipi de Santa Maria de Martorelles, conegut també per Martorelles de Dalt, de 4,49 km², s'estén pels vessants interiors de la Serralada Litoral, des del turó d'en Galceran (477 m), també dit d'en Mates (que és trifini d'Alella, Tiana i Santa Maria de Martorelles), a migdia, seguint vers el nord per una línia propera a la carena (pel Pi d'en Casals, 465 m, el turó de Figueres o de Figuerals i fins al turó que hi ha sobre el coll de la Font d'en Gurri).

El municipi de Santa Maria de Martorelles, conegut també per Martorelles de Dalt, de 4,49 km², s'estén pels vessants interiors de la Serralada Litoral, des del turó d'en Galceran

Panoramica de Santa Maria de Martorelles

El castell de Castellruf està documentat ja a l'any 1060. Està al costat d'un poblat ibèric, en la defensa de les valls que uneixen el Vallès i el Maresme. Actualment aquest castell està totalment en ruïnes i completament cobert de vegetació. Antigament tenia una plataforma elevada en la qual s'encenien fogueres de nit i fumarades espesses de dia: quan encenien la fumarada de dia volia dir que hi havia moros a la costa

L' església parroquialde Santa Maria de Martorelles, documentada ja com a parròquia el 1005. L'edifici actual és format per un absis semicircular, que capça una nau en la qual s'obren tres capelles laterals per banda. Al costat de septentrió, entre l'absis i les capelles de la nau, s'aixeca un campanar de planta quadrada. L'absis i el campanar foren reforçats en època moderna amb un gros talús.

De les masies antigues del terme es destaca Can Gurri, a la capçalera del torrent d'aquest nom (que forma, aigua avall del sot dels Arbres, la riera de les Canals), prop de la font d'en Gurri i del collet de Can Gurri, on es descobrí un megàlit funerari d'interès per a la datació d'aquest tipus de monuments, el dolmen del Collet de Can Gurri, que contenia un punyal de bronze.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua