BARCELONA

Datos del Pueblo

Santa Margarida De Montbui

Pueblo

Santa Margarida de Montbui - Sant Maure

Municipio

Santa Margarida de Montbui / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

9778

 

Ayuntamiento

Dirección

Ctra. de Valls, 57

Código postal

08710

Teléfono

93-8034735

Fax

93-8052345

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santa Margarida De Montbui

Web de Interés

Santa Margarida de Montbui municipi de l´Anoia

E-mail municipio

ajuntament@montbui.net
 

El municipi de Sta.Margarida de Montbui s'estén amb una superfície de 27,58 km2 pel centre de la conca d'Òdena a la banda dreta del riu Anoia. Emmarcat dins de la comarca de l'Anoia aquest municipi rep la influència d'Igualada amb la qual limita al nord, i al llarg del seu perímetre entra en contacte amb els municipis de Jorba, Vilanova del Camí, Carme, Orpí, St. Martí de Tous i Sta. Maria de Miralles.

El poble de Santa Margarida de Montbui es formà al sector més planer oriental a partir del segle XVII i modernament, formant un continu urbà amb Igualada, s'ha format a la dreta de l'Anoia el barri d'immigrats de Sant Maure, des del 1981 cap municipal; hi ha encara els antics veïnats del Saió i de Colldelguix i diverses masies esparses.

Santa Margarida de Montbui és un nucli compacte format a partir del segle XVII a l'entorn de la nova església de Santa Margarida, bastida el 1614 sobre la primitiva església de Santa Coloma de Montbui, on s'anaren traslladant els veïns de la Serreta, que es despoblà. El campanar octagonal fou bastit el 1731 (el rellotge és del 1820). A mitjan segle XVIII es formà la Plaça Major al davant de l'església i després es bastí la Casa Gran dels comtes de Plasència, nous barons de Montbui, edifici senyorial de planta rectangular i dos pisos, amb portal adovellat.

El poble de Santa Margarida de Montbui es formà al sector més planer oriental a partir del segle XVII i modernament, formant un continu urbà amb Igualada, s'ha format a la dreta de l'Anoia el barri d'immigrats de Sant Maure

Sant Maure cap municipal de Santa Margarida Montbai

Sant Maure És el Nucli que té la major part de la població de Santa Margarida de Montbui. Situat al marge sud del Riu Anoia, és en la seva major part un nucli residencial. El Nucli Urbà té el 90% de la població i s’hi troba l’edifici de l’Ajuntament, el Centre Cívic i Cultural La Vinícola i l’església parroquial Sant Maure.

Castell de la Tossa de Montbui
Santa Maria de la Tossa
Capella de Santa Anna del Saió
Beneidor

El castell de la Tossa o de Montbui s'aixeca al cim de la muntanya de la Tossa, prop de l'església de Santa Maria, que fou la seva primitiva capella; del castell resta una gran torre del segle X, de base quadrangular i angles tornejats, amb parets de 2 m de gruix i paraments de pedra tallada i també d' opus spicatum. Dins aquesta torre, restaurada al principi dels vuitanta, s'ha instal·lat una sala per a actes i exposicions i un petit museu.

El castell de la Tossa o de Montbui s'aixeca al cim de la muntanya de la Tossa, prop de l'església de Santa Maria, que fou la seva primitiva capella; del castell resta una gran torre del segle X, de base quadrangular i angles tornejat

Castell de Tossa de Montbai

L'església de Santa Maria de la Tossa de Montbui, consagrada el 1035 pel bisbe Oliba, és un dels monuments alt-medievals més interessants de Catalunya, amb elements pre-romànics i romànics. Té tres naus, pre-romàniques, de sis tramades, de pilars baixos cilíndrics, amb capitells desproveïts de tota ornamentació. Els arcs s'eleven amb una lleugera ferradura i originen les voltes de canó.

Festa Major de Santa Margarida de Montbui. Es celebra el 20 de juliol.
Festa Major d'Hivern.Sant Maure. Es celebra el 15 de gener.
Carnaval. Es celebra 40 dies abans de Pasqua.
Correllengua. Es celebra en el mes de setembre.
Diada Nacional de Catalunya. 11 de setembre.
Setmana de l'avi. Es celebra la primera setmana d'octubre. Dedicada sobretot a la tercera edat.
Setmana de la joventut. Es celebra el primer cap de setmana de juliol.
Festa de l'esport. Es celebra l'últim dissabte de setembre.
Festa del Roser a La Tossa. Es celebra el tercer diumenge de maig.
Festa Major de Vista Alegre. Es celebra el tercer cap de setmana de juny.
Festa Major de Sant Joan del Pi. Es celebra el 24 de juny.

Entre les masies del terme cal esmentar Ca n'Alemany, Can Ferrer, Can Bisbal, Can Mercaderet, Can Palomes, Can Marxantdones, Can Rafeques, Cal Canals, Cal Lledó, Can Mateu, Can Vidal, la Censada i Can Vila-seca. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua