BARCELONA

Datos del Pueblo

Santa Eugenia De Berga

Pueblo

Santa Eugenia de Berga

Municipio

Santa Eugenia de Berga / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2235

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 1

Código postal

08507

Teléfono

93-8855803

Fax

93-8895321

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santa Eugenia De Berga

Web de Interés

Santa Eugenia de Berga, romanico en el municipi

E-mail municipio

st.eugenia@diba.cat
 

El municipi de Santa Eugènia de Berga, de 6,34 km², és un dels més reduïts en extensió de la Plana de Vic. Limita al NE amb el terme de Calldetenes, a l'E amb el de Sant Julià de Vilatorta, al S amb el de Taradell, per una petita llenca a l'W amb Malla i al NW amb Vic.

L'església és documentada a partir de l'any 917, però les funcions parroquials no s'esmenten fins l'any 976, i no és fins el 1058 que pren el nom actual. D'altra banda, l'església també tenia l'advocació de santa Cecília des de l'any 974. El temple antic fou renovat entorn el 1050 i vers el 1144 l'església fou cedida a la canònica vigatana. L'edifici sofrí diversos afegitons i reformes al llarg del temps. S'hi construïren més altars laterals i l'any 1859 li fou adossada una capella del Santíssim, sense que cap modificació en variés substancialment l'estructura inicial. Posteriorment fou restaurada el 1955 i el 1975, per la qual cosa ha recobrat la fisonomia antiga.

El municipi de Santa Eugènia de Berga, de 6,34 km², és un dels més reduïts en extensió de la Plana de Vic.

Esglesia Santa Eugènia de BergaLa portalada romànica de Santa Eugènia de Berga és l'element més significatiu de les reformes fetes durant el segle XII; hi destaquen les arquivoltes decorades amb palmetes, entrellaços i sanefes de tipus vegetal.

La portalada romànica de Santa Eugènia de Berga és l'element més significatiu de les reformes fetes durant el segle XII

La portalada romànica de Santa Eugènia de Berga

El calendari de festes populars s'inicia el tercer diumenge de gener amb la festa de Sant Antoni Abad, anomenada la festa major d'hivern, que inclou la matança del porc i el ball dels Tonis. Durant el mes de maig, en data variable, es fa una festa d'homenatge a la vellesa, i el primer diumenge del mes de setembre se celebra la festa major, amb motiu de la qual s'organitzen diverses competicions esportives, audicions de sardanes, cantada d'havaneres i balls populars.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua