BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant AdriÓ de Bes˛s

Pueblo

Sant AdriÓ de Bes˛s

Municipio

Sant AdriÓ de Bes˛s / Comarcas: Barcelones

Provincia

Barcelona

Comunidad

Catalu˝a

Habt. / Ine 2005

33223

 

Ayuntamiento

Direcciˇn

Pl. Vila, 12

Cˇdigo postal

08930

TelÚfono

93-3812004

Fax

93-3817056

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant AdriÓ de Bes˛s

Web de InterÚs

El Barri de La  Mina en Sant AdriÓ de Bes˛s

E-mail municipio

st.adria@diba.cat
 

La vila de Sant AdriÓ del Bes˛s Ús un municipi de la comarca del BarcelonŔs, dins l'Órea metropolitana de Barcelona

L 'origen de la poblaciˇ Ús l'esglÚsia parroquial de Sant AdriÓ, esmentada ja l'any 1012. En aquesta esglÚsia es va fundar, cap a l'any 1092, un priorat de canonges agustinians regulars depenent de Sant Ruf d'Avinyˇ. Sant Oleguer va ser prior (1095-1108) d'aquest monestir, abans de ser bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona. Finalment, el monestir es va traslladar a Santa Maria de Terrassa (el 1127). A redˇs d'aquesta esglÚsia, sobre un petit turˇ (14m d'altitud) a l'esquerra del Bes˛s, es va formar el nucli antic del poble.

Arco de Sant Adrýa de Bes˛s

Arco de Sant Adrýa de Bes˛s

El nucli antic del poble de Sant AdriÓ de Bes˛s Ús situat a l'extrem N del municipi, a l'esquerra del Bes˛s, just al lÝmit amb el terme de Badalona. ╔s emplašat damunt un petit turˇ, al capdamunt del qual fou edificada l'esglÚsia parroquial. Al N de la carretera de Matarˇ, prop seu es produ´a la bifurcaciˇ de l'antic camÝ a la Roca del VallŔs, paralĚlel al qual discorren el Carrer Major, fins a la plaša de l'EsglÚsia, i el carrer del Bogatell, que desemboquen a la plaša de la Vila, on hi ha la casa del com˙

la depuradora del Bes˛s tambÚ ha contribu´t a la millora del medi ambient adrianenc. Dins la desembocadura, s'alcen les grans torres metÓlĚliques que sostenen els fils d'alta tensiˇ i els enormes tubs de les instalĚlacions de refrigeraciˇ de les plantes termoelŔctriques de la HidroelŔctrica de Catalunya (l'antiga Catalana) i de FECSA.

En els darrers anys, grÓcies al F˛rum de les Cultures, i principalment per un intens projecte de ciutat iniciat per l'Ajuntament, aixÝ com l'ajuda rebuda per la Generalitat de Catalunya i la Comissiˇ Europea (Projecte de Barris, Pla d'Educaciˇ d'Entorn) s'ha iniciat tot un procÚs de reurbanitzaciˇ i reconversiˇ de la vila. Aquestes iniciatives han topat en alguns moments amb l'oposiciˇ d'alguns ciutadans, per˛ malgrat aix˛ s'estÓ transformant al municipi.

En el segle XIX i XX Sant AdriÓ es va convertir en un joc d'esbarjo dels barcelonins, que acudien a una font natural d'aigua anomenada popularment La Mina i que dˇna actualment nom a un dels barris mÚs conegut del municipi. la Mina era poblada solament per unes cases de pagŔs: Can Caselles, Can Caietano, Can Llima, Can Nofre, Can Nomen, Can Petroli, Can Sabater i Cal Viudet, voltades de terres de regadiu, ben productives.

El barri de la Mina se situa al terme municipal de Sant AdriÓ de Bes˛s, encara que limita amb el municipi de Barcelona (mÚs proper que el propi centre de Sant AdriÓ, del qual el separa el riu Bes˛s i la Ronda del Litoral).

El Barri de La Mina

El conveni per a la construcciˇ del polÝgon fou signat per l'Ajuntament de Barcelona i l'Instituto Nacional de la Vivienda amb la finalitat que absorbÝs una gran part de les famÝlies dels barris de barraques i comportÓ la creaciˇ de 2 719 habitatges que ocupen gairebÚ tota la Mina (llevat del Parapeto) en grans blocs de 10 i 5 plantes d'alšada que representen una massificaciˇ i despersonalitzaciˇ del ve´nat.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua