BARCELONA

Datos del Pueblo

Sant Adrià de Besòs

Pueblo

Sant Adrià de Besòs

Municipio

Sant Adrià de Besòs / Comarcas: Barcelones

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

33223

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 12

Código postal

08930

Teléfono

93-3812004

Fax

93-3817056

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Adrià de Besòs

Web de Interés

El Barri de La  Mina en Sant Adrià de Besòs

E-mail municipio

st.adria@diba.cat
 

La vila de Sant Adrià del Besòs és un municipi de la comarca del Barcelonès, dins l'àrea metropolitana de Barcelona

L 'origen de la població és l'església parroquial de Sant Adrià, esmentada ja l'any 1012. En aquesta església es va fundar, cap a l'any 1092, un priorat de canonges agustinians regulars depenent de Sant Ruf d'Avinyó. Sant Oleguer va ser prior (1095-1108) d'aquest monestir, abans de ser bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona. Finalment, el monestir es va traslladar a Santa Maria de Terrassa (el 1127). A redós d'aquesta església, sobre un petit turó (14m d'altitud) a l'esquerra del Besòs, es va formar el nucli antic del poble.

Arco de Sant Adrìa de Besòs

Arco de Sant Adrìa de Besòs

El nucli antic del poble de Sant Adrià de Besòs és situat a l'extrem N del municipi, a l'esquerra del Besòs, just al límit amb el terme de Badalona. És emplaçat damunt un petit turó, al capdamunt del qual fou edificada l'església parroquial. Al N de la carretera de Mataró, prop seu es produïa la bifurcació de l'antic camí a la Roca del Vallès, paral·lel al qual discorren el Carrer Major, fins a la plaça de l'Església, i el carrer del Bogatell, que desemboquen a la plaça de la Vila, on hi ha la casa del comú

la depuradora del Besòs també ha contribuït a la millora del medi ambient adrianenc. Dins la desembocadura, s'alcen les grans torres metàl·liques que sostenen els fils d'alta tensió i els enormes tubs de les instal·lacions de refrigeració de les plantes termoelèctriques de la Hidroelèctrica de Catalunya (l'antiga Catalana) i de FECSA.

En els darrers anys, gràcies al Fòrum de les Cultures, i principalment per un intens projecte de ciutat iniciat per l'Ajuntament, així com l'ajuda rebuda per la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea (Projecte de Barris, Pla d'Educació d'Entorn) s'ha iniciat tot un procés de reurbanització i reconversió de la vila. Aquestes iniciatives han topat en alguns moments amb l'oposició d'alguns ciutadans, però malgrat això s'està transformant al municipi.

En el segle XIX i XX Sant Adrià es va convertir en un joc d'esbarjo dels barcelonins, que acudien a una font natural d'aigua anomenada popularment La Mina i que dóna actualment nom a un dels barris més conegut del municipi. la Mina era poblada solament per unes cases de pagès: Can Caselles, Can Caietano, Can Llima, Can Nofre, Can Nomen, Can Petroli, Can Sabater i Cal Viudet, voltades de terres de regadiu, ben productives.

El barri de la Mina se situa al terme municipal de Sant Adrià de Besòs, encara que limita amb el municipi de Barcelona (més proper que el propi centre de Sant Adrià, del qual el separa el riu Besòs i la Ronda del Litoral).

El Barri de La Mina

El conveni per a la construcció del polígon fou signat per l'Ajuntament de Barcelona i l'Instituto Nacional de la Vivienda amb la finalitat que absorbís una gran part de les famílies dels barris de barraques i comportà la creació de 2 719 habitatges que ocupen gairebé tota la Mina (llevat del Parapeto) en grans blocs de 10 i 5 plantes d'alçada que representen una massificació i despersonalització del veïnat.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua