BARCELONA

Datos del Pueblo

Saldes

Pueblo

Saldes

Municipio

Saldes / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

344

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Pedraforca, s/n

Código postal

08697

Teléfono

93-8258005

Fax

93-8258069

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Saldes

Web de Interés

Saldes,turismo rural, artistic i natural

E-mail municipio

saldes@diba.cat
 

El lloc de Saldes és documentat als segles X-XI en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell. Al segle XI s'esmenta ja el Castell de Saldes. Al segle següent ja es trobava en possessió dels barons de Pinós, senyors del lloc de Saldes, que sovint hi residien. Durant el segle XVI, Saldes passà a ser possessió del duc d'Alba.

Terme municipal de Saldes

Mapa  de situació de Saldes

La fi de segle fou d'alteracions freqüents de la pau a causa de la guerra del remences, que afectaren sovint la població de Saldes. D'aquesta època data l'inici de l'abandonament gradual del castell.
L'increment de la població es produí a finals del segle XIX amb l'explotació de les mines. Durant la dècada dels 50 fou quan hi hagué més habitants (1.064).

El poble de Saldes, amb el centre a tocar del veïnat de Cardina, és de poblament disseminat; té moltes cases antigues amb balconades de fusta i amples volades de teulada.

L'edifici més destacat del poble és, sens dubte, l'església parroquial de Sant Martí de Saldes. L'església inclou una imatge romànica, datable al segle XIII (del santuari de Gresolet, i quatre retaules laterals, tots del segle XIX, a les capelles laterals.

L'actual edifici i la veïna hostatgeria foren bastits en el segle XVII, i consta d'una nau amb capelles laterals, presbiteri quadrat amb el cambril de la Verge i cor als peus de l'església. Durant la guerra civil es va perdre el retaule

Santuari de Gresolet amb el Pedraforca al fons

Santuari de Gresolet: fou centre d'una important devoció mariana, i al segle XIV va ser reformada sota el patrocini dels barons de Pinós, havent-hi constància de què ja hi havia capellà.
L'actual edifici i la veïna hostatgeria foren bastits en el segle XVII, i consta d'una nau amb capelles laterals, presbiteri quadrat amb el cambril de la Verge i cor als peus de l'església. Durant la guerra civil es va perdre el retaule.

Actualment, la Mare de Déu de Gresolet (segle XIII) es venera a l'església de St. Martí de Saldes. És una talla de fusta policromada que representa la Mare de Deu coronada

la Mare de Déu de Gresolet (segle XIII) es venera a l'església de St. Martí de Saldes. És una talla de fusta policromada que representa la Mare de Deu coronada

Talla romànica de la Mare de Déu de Gresolet, Saldes

Sobre els espadats que dominen el poble hi ha encara les restes de l'antic castell de Saldes, algunes sales del qual han estat reconstruïdes o restaurades per la Diputació de Barcelona, amb l'aprofitament dels materials originals.

El terme municipal de Saldes inclou bastants masies habitades, com Cal Xic, Cal Llebre, Cal Serrat, Cal Susagna, Ca l'Arner, Cal Janet, Cal Guitard, Cal Roure, Cal Francisquet, Ca l'Esquerrà, Cal Negre, Cal Minoves, el Molí de la Palanca, Cal Pere dels Esclops, etc. i a Maçaners hi ha Ca la Pona. D'altra banda, hi ha també Cal Susenc, una de les cases més boniques de l'Alt Berguedà, avui abandonada

El pilar fonamental de l'economia saldenca és la mineria del carbó a càrrec de l'empresa Carbones Pedraforca, S.A. que ha esdevingut en l'únic exponent del sector -en termes macroeconòmics- de tot el Principat.
En els darrers anys, el turisme ha experimentat un fort increment amb el conseqüent desenvolupament de l'empresa turística que sap aprofitar la boniquesa incomparable de la muntanya i l'ampli ventall de possibilitats que té en l'excursionisme, l'escalada i la contemplació vivificadora i complaent del majestuós Pedraforca.

Allojatment: Camping de Pedraforca

En un lloc privilegiat, entre els nuclis de Saldes i Massanès, tocant al Parc Natural Cadí-Moixeró, envoltat d'un extraordinari panorama de muntanyes entre les que destaca el Massís del Pedraforca. En plena natura, el càmping disposa de 140 parcel.les i és plè d'arbres i amb gespa permanent.

Les bruixes i els contrabandistes formen part de llegendes i històries d'aquest poble.
Així, la nit de Sant Silvestre (31 de desembre) -i algú afirma que fins i tot la nit de Sant Joan (24 de juny)- les bruixes tornen al seu antic castell del Pedraforca.
Les rutes dels contrabandistes són en l'actualitat fressades pels excursionistes que travessen el Cadí(ftes y fotos ver links de la ficha)