BARCELONA

Datos del Pueblo

Sagas

Pueblo

Sagàs

Municipio

Sagas / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

138

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

08619

Teléfono

93-8251150

Fax

93-8251150

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sagas

Web de Interés

Arte en Sagàs

E-mail municipio

sagas@diba.cat
 

El municipi de Sagàs té una superfície de 44,9 km2 i es de forma allargada. Es troba situat enmig de les rieres de Pontarró a l'oest i per la riera de Merlès al nord-est. Les Serres de Biure creuen el municipi, separant la vall de Merlès i la del Llobregat

El municipi de Sagàs està constituït per dues parròquies, la parròquia de Sant Andreu de Sagàs i la de Santa Maria de la Guàrdia.
La població es troba disseminada en masies aïllades, exceptuant un petit nucli al voltant de l'església de Sant Andreu i el carrer Bonaire.

El municipi de Sagàs està constituït per dues parròquies, la parròquia de Sant Andreu de Sagàs i la de Santa Maria de la Guàrdia.

Vista del poble de Sagàs

l'església de Sant Andreu:

Edifici romànic del segle XI, amb tres naus i volta de canó (S.XVII), rematades per 3 absis a llevant.Sobre el primitiu edifici del temple preromànic del segle X, es va construir l'església romànica en el segle XI. Consta de planta basilical amb tres naus cobertes amb volta de canó la central i les laterals amb volta d'aresta, estan separades entre elles per arcs de mig punt, sostinguts per pilars rectangulars, a la capçalera té tres absis, el central és major i més elevat.

A l'església es pot veure una reproducció de l'altar policromat del segle XII, el frontal original es conserva al Museu Episcopal de Vic i està dedicat a episodis de la vida de sant Andreu, presidits per la figura del Pantocràtor

Frontal d’altar de Sant Andreu de Sagàs Tallers de la Seu d’Urgell, segon quart del s. XII Pintura al tremp sobre fusta d’alba. 100 x 171,5 x 6,5 cm Provinent de l’església de Sant Andreu de Sagàs

Frontal d’altar de Sant Andreu de Sagàs

La caseria del Carrer de Bonaire, amb edificis a banda i banda de la carretera de Gironella a Prats de Lluçanès, cap a l'W, davant del brancal que des d'aquesta carretera mena a Sant Maurici (del terme de la Quar), es considera compresa dins de l'entitat de població de Sagàs.

A Sagàs hi ha un grup excursionista que promou una tradicional caminada popular (Ruta Romànica) el segon diumenge de maig. La festa major se celebra el 30 de novembre, per Sant Andreu, i el 23 d'abril es fa un aplec a l'ermita de Sant Jordi.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua