BARCELONA

Datos del Pueblo

Sagas

Pueblo

Sagās

Municipio

Sagas / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluņa

Habt. / Ine 2005

138

 

Ayuntamiento

Direcciķn

Casa Consistorial

Cķdigo postal

08619

Teléfono

93-8251150

Fax

93-8251150

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sagas

Web de Interés

Arte en Sagās

E-mail municipio

sagas@diba.cat
 

El municipi de Sagās té una superfície de 44,9 km2 i es de forma allargada. Es troba situat enmig de les rieres de Pontarrķ a l'oest i per la riera de Merlčs al nord-est. Les Serres de Biure creuen el municipi, separant la vall de Merlčs i la del Llobregat

El municipi de Sagās estā constituīt per dues parrōquies, la parrōquia de Sant Andreu de Sagās i la de Santa Maria de la Guārdia.
La poblaciķ es troba disseminada en masies aīllades, exceptuant un petit nucli al voltant de l'església de Sant Andreu i el carrer Bonaire.

El municipi de Sagās estā constituīt per dues parrōquies, la parrōquia de Sant Andreu de Sagās i la de Santa Maria de la Guārdia.

Vista del poble de Sagās

l'església de Sant Andreu:

Edifici romānic del segle XI, amb tres naus i volta de canķ (S.XVII), rematades per 3 absis a llevant.Sobre el primitiu edifici del temple preromānic del segle X, es va construir l'església romānica en el segle XI. Consta de planta basilical amb tres naus cobertes amb volta de canķ la central i les laterals amb volta d'aresta, estan separades entre elles per arcs de mig punt, sostinguts per pilars rectangulars, a la capįalera té tres absis, el central és major i més elevat.

A l'església es pot veure una reproducciķ de l'altar policromat del segle XII, el frontal original es conserva al Museu Episcopal de Vic i estā dedicat a episodis de la vida de sant Andreu, presidits per la figura del Pantocrātor

Frontal d’altar de Sant Andreu de Sagās Tallers de la Seu d’Urgell, segon quart del s. XII Pintura al tremp sobre fusta d’alba. 100 x 171,5 x 6,5 cm Provinent de l’església de Sant Andreu de Sagās

Frontal d’altar de Sant Andreu de Sagās

La caseria del Carrer de Bonaire, amb edificis a banda i banda de la carretera de Gironella a Prats de Lluįančs, cap a l'W, davant del brancal que des d'aquesta carretera mena a Sant Maurici (del terme de la Quar), es considera compresa dins de l'entitat de poblaciķ de Sagās.

A Sagās hi ha un grup excursionista que promou una tradicional caminada popular (Ruta Romānica) el segon diumenge de maig. La festa major se celebra el 30 de novembre, per Sant Andreu, i el 23 d'abril es fa un aplec a l'ermita de Sant Jordi.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua