BARCELONA

Datos del Pueblo

Sabadell

Pueblo

Sabadell

Municipio

Sabadell / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

203969

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. St. Roc, 1

Código postal

08201

Teléfono

93-7453100

Fax

93-7453111

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sabadell

Web de Interés

Historia i Patrimoni de Sabadell

E-mail municipio

alcaldia@ajsabadell.es
 

El municipi de Sabadell es troba situat a la fossa tectònica del Vallès, al sud-est del massís de Sant Llorenç del Munt.

La parròquia de Sant Feliu d'Arraona és esmentada per primera vegada en un document de l'any 1039. Situada al marge esquerre del riu Ripoll (entre el que ara és el barri de Torre-romeu i el cementiri de Sabadell), d'aquesta parròquia en queda l'actual capella de Sant Nicolau. La parròquia, junt amb el castell d'Arraona (1049), controlava el terme d'Arraona, un terme de poblament dispers.
La formació d'un nucli de poblament agrupat es va produir, en canvi, a la plana del marge dret del riu Ripoll, amb unes primeres edificacions que es van construir al costat de la capella de Sant Salvador (actual església de Sant Fèlix)

Sabadell és configurat de forma paral·lela al riu, seguint un eix quasi nord-sud, eixamplant-se cap al nordoest formant una figura semblant a la Y. Són eixos ordenadors la carretera de Barcelona i la de Matadepera (camí de Manresa), i la carretera de Terrassa n'és una branca secundària

La ciutat és dividida administrativament en set districtes, divisió que no correspon generalment a l'agrupació natural per barris. Als districtes més perifèrics resideixen majorment peons i obrers especialitzats, mentre que els professionals de grau mitjà i liberals es troben preferentment en la zona del centre i als eixamples del segle passat

Ajuntament de la Vila de Sabadell

Ajuntament de la Vila de Sabadell

La vida ciutadana i les activitats culturals, lleure i serveis es desenvolupen quasi exclusivament en el sector del centre, el petit i mutilat centre històric de Sabadell, al voltant de la plaça de l'Ajuntament, del passeig de la Plaça Major i del carrer de Manresa, de la Rambla i dels carrers afluents. No obstant això, els barris tenen una vida associativa rellevant, especialment els situats al nord i al sud, que han desenvolupat els seus propis centres d'animació i de comerç, amb un pes específic notable, com és el cas del sector del carrer de Francesc Layret, la Concòrdia i l'avinguda de Matadepera, en el punt de tangència de la Creu Alta amb Ca n'Oriac, com també és el cas de la Creu de Barberà, cruïlla del barri amb els de Campoamor, Espronceda i les Termes

Diversos edificis d'interès patrimonial s'estan rehabilitant o s'han rehabilitat per esdevenir equipaments al servei de la ciutat. Destaquen: el Teatre Principal, el Despatx Lluch, la Casa Duran i la masia de Can Rull.

Torre de l´Aigua: Construïda el 1918, s'hi emmagatzemava l'aigua del Ripoll per distribuir-la a la població. Va funcionar des del 1922 fins al 1967. Forma part dels 100 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya per la seva singular construcció de formigó armat. Obra de Lluís Homs i Moncusí i de Josep Renom i Costa, arquitectes, i de Francesc Izard i Bas, enginyer industrial. És un dels símbols de la ciutat.

Torre de l´Aigua: Construïda el 1918, s'hi emmagatzemava l'aigua del Ripoll per distribuir-la a la població. Va funcionar des del 1922 fins al 1967. Sabadell

Torre de l´Aigau, emblema del municipi de Sabadell

D´interes:

La Casa Duran del Pedregar
Castell de Can Feu
Despatx Lluch
Cal Balsach
Vapor Codina
Vapor Buxeda Nou
Xemeneies d'antics vapors i fàbriques tèxtils
Mercat Central
Les coves de Sant Oleguer
Els molins del Ripoll
Molí d'en Torrella
Molí d'en Font
Molí d'en Mornau
Molí de Sant Oleguer
Hostatgeria de la Salut
Cementiri de Sant Nicolau
Capella de Sant Iscle i Santa Victòria
Safareigs de la Creu Alta
Masia de Can Rull
Masia de Ca n'Oriac
Teatre Principal

Casa pairal construïda al pedregar entre 1578 i 1606 per Feliu Duran, procurador reial i jurat del Consell de la Vila. Home de destacat protagonisme a la vila

Casa Duran a Sabadell

Altres indrets del terme

Sant Nicolau
Sant Vicenç de Jonqueres
Sant Pau de Riu-sec
Sant Julià d'Altura
Les masies
El santuari de la Mare de Déu de la Salut
El pont de la Salut
La Torre de les Aigües
El cementiri de Sabadell

PARCS I ÀREES D'ESBARJO

Parc recreatiu la Bassa de Sant Oleguer.
Bosc de Can Deu
Santuari de La Salut
El parc Catalunya.
Parc Central del Vallès.
Parc Fluvial del Ripoll.
Xarxa de camins “Vallès Natural“.
Parc Agrari de Sabadell
Ermita de Sant Julià d'Altura amb el nou carril bici paral.lel a la carretera de Matadepera i el bosc de Can Deu

MUSEUS

Institut de Paleontologia M. Crusanfont
Escola Industrial, 23 Tel.: 937 261 769
Horaris: de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Dissabtes de 10 a 13 h i de 17 a 19 h. Diumenges d'11 a 14 h.

Museu d'Art de Sabadell
Carrer Doctor Puig, 16 Tel.: 937 257 144
Horaris: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h.

Museu d'Història de Sabadell
Carrer Sant Antoni, 13 Tel.: 937 278 555
Horaris: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h.

Arxiu Històric de Sabadelll
Carrer Indústria, 32 Tel.: 937 268 777
Horaris: de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Les festes de Sabadell més celebrades són la de Sant Antoni Abat, la festa major i l'aplec de la Salut. La festa de Sant Antoni Abat, patró dels gremis de carreters, cotxers i llogaters de mules entre d'altres, que se celebra el 17 de gener, és una festa pre-carnavalesca d'antiga tradició a Sabadell i en relació a la qual consta l'existència d'una confraria de Sant Antoni al segle XIX amb la desfilada dels Tres Tombs.

Els dies 1, 2, 3 i 4 d'agost de 1889, Sabadell va celebrar la Festa Major “en honor á son patró Sant Fèlix Màrtir”. És la primera festa major plenament documentada, on es trasllueix, per part del consistori, la intenció de potenciar-la i de dotar-la de gran lluïment. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua