BARCELONA

Datos del Pueblo

Rubi

Pueblo

Rubi

Municipio

Rubi / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

71927

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Pere Aguilera, 1

Código postal

08191

Teléfono

93-5887000

Fax

93-5884526

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Rubi

Web de Interés

Història i tradiciò popular al municipi de Rubì

E-mail municipio

Ajuntament@ajrubi.cat
 

La Riera de Rubí ara fa milers d'anys, va convidar els homes i les dones del Neolític a instal·lar-se al turó de Can Fatjó i a la Serreta. Milers d'anys després, els seus hereus es van arrelar en aquesta terra.

En arribar el segle IV a C, els ibers van construir els seus poblats al turó de Can Fatjó i al del Castell, des d'on van poder veure com els romans arribaven a la península. Testimonis d'aquella època són l'estel·la ibèrica i el forn iberoromà de Can Fatjó.

La vila de Rubí és emplaçada a la riba esquerra de la riera, davant el castell. El nucli antic és centrat per l' església parroquial de Sant Pere, documentada el 986 i a partir del 1043 com a parròquia. Fou reformada i ampliada el 1884 per l'arquitecte Antoni Casademunt.

El Castell de Rubí és un dels elements patrimonials més significatius de la ciutat

Ecomuseu de Rubi, o Castell de la Vila

El Castell de Rubí és un dels elements patrimonials més significatius de la ciutat. S'aixeca dalt d'un turó a la part occidental del nucli urbà i a la l'altra banda de la Riera. Ha tingut, al llarg dels anys, diverses funcions. En el segle XIII i XIV el Castell defensava Rubí contra bandits i exèrcits estrangers. El segle XV es convertí en una residència senyorial, sense jurisdicció feudal, en mans de la família dels Torrelles. Finalment, el segle XVI és convertí en una casa de pagès, funció que perdurà fins ben entrat el segle XX

El nucli antic de Rubi és centrat per l' església parroquialde Sant Pere, documentada el 986 i a partir del 1043 com a parròquia

Església parroquial de Sant Pere de Rubi

Els barris perifèrics de Rubí, formats a partir dels anys seixanta en plena eufòria industrial, amb un fort dèficit d'equipaments, són el de Ca n'Oriol, al nord-est, on hi ha la parròquia de Sant Josep Oriol i el Casal de Sant Josep Obrer, de l'obra de la Visitació, que acull i educa nens necessitats; el casal és emplaçat a Ca n'Oriol, masia que té capella pròpia i que, juntament amb un gran parc avui públic, fou donada a l'obra per Montserrat Viver.

Alguns del edificis més emblemàtics de la ciutat son Rubí Desenvolupament, el centre de serveis avançats de la ciutat; La Sala Teatre Municipal; El Castell Ecomuseu Urbà, on hi ha una exposició permanent de la història de la ciutat; la Torre Bassas, un edifici modernista reconvertit en equipament per a joves; el Celler i l'Ateneu, entre d'altres.

http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Ajuntament_de_Rubi.JPG

Ajuntament de la Vila de Rubi

La Festa Major de Sant de Pere és la festa gran de Rubí, cada any se celebra el dia 29 de juny i té una durada de quatre ó cinc dies. Durant els dies de festa, el carrer s’omple de gent, de color, d’activitats, d’espectacles, de recuperació de vells oficis, etc.
Un altra festa que ha anat creixent i consolidant-se és la Fira de Sant Galderic on les arts (més de cent artistes mostren la seva producció més recent), la pagesia i la tradició es mesclen, sol celebrar-se el segon cap de setmana d’octubre.

A part la vila de Rubí, cap de municipi, el terme comprèn diversos polígons industrials (Can Jardí, Can Rosers, Sant Genís, Ca n'Alsamora, la Bastida, Cova-solera i el de la carretera de Terrassa), diversos barris dormitoris a la perifèria de la vila, els santuaris de Sant Genís de Rubí i de Sant Muç i diverses masies.

De les masies importants que encara es conserven cal esmentar Can Xercavins, Can Pi de Vilaroc, Can Vallhonrat, masia del segle XVIII on s'ha instal·lat un museu amb col·leccions d'armeria, mobiliari i art popular, Can Ramoneda, Can Balasc, Can Roig, Can Carreres, la Bastida i Can Corbera.(ftes y fotos ver links de la ficha)