BARCELONA

Datos del Pueblo

Rajadell

Pueblo

Rajadell

Municipio

Rajadell / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

492

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Major, 5

Código postal

08256

Teléfono

93-8368026

Fax

93-8368026

Oficina Turismo

93-8368254

Web Oficial

Rajadell

Web de Interés

Rajadell, turisme rural i cultural

E-mail municipio

tur.rajadell@diba.es
 

Desde l'ajuntament de Rajadell s´ofereix la possibilitat als visitants de redescobrir una vila amb uns encants propis de l'época medieval. A la visita podem veure els diferents indrets medievals del poble: places, recons, pinacoteca museu, esglèsia i el seu castell que s'enlaira al ben mig de la vila.

Rajadell és un municipi envoltat de natura i amb impressionants paisatges que mereixen ser coneguts de prop. Podeu descobrir pam a pam la riera de Rajadell i les seves fonts, els seus boscos i conreus, molins i forns, capelles i masies, a través de les nostres rutes senyalitzades per fer a peu o BTT.

Entorn del poble de Rajadell

L'element determinant del territori és la riera de Rajadell, que desemboca al riu Cardener, ja al terme de Manresa. Aquesta riera ha estat des de molt antic (des de l'època romana i tal vegada des de la prehistòria) una zona de pas que comunica el pla de Bages amb el pla de la Segarra.La seva aigua fou aprofitada per moure un molí fariner al sector de Sant Amanç i, més tard, un altre al nucli dels Molins, però sobretot per regar els horts que es trobaven en tot el seu recorregut. La vall que configura la riera de Rajadell és estreta i actualment acull el pas de l'Eix Transversal (C-25).

El topònim Rajadell ha produït força maldecaps als etimologistes. Mentre que els documents del segle XI sembla que confirmen la hipòtesi del riu d'Agell ( Rivodagellu, en llatí) com a origen de l'enigmàtic nom, algú ha formulat la teoria que és un derivat del mot raig, amb el significat de curs d'aigua; altres el fan derivar de radiare, resplendir (l'escut més antic del poble, amb un sol resplendent, els donaria la raó), i no manca qui hi ha descobert una arrel àrab; i voldria dir, ni més ni menys, que 'camp de blat'.
La riera, afluent de la dreta del Cardener, que es forma per la reunió de diversos torrents del vessant oriental de l'altiplà de Calaf, és el principal element del paisatge de la contrada; famosa, a més, pel nombre de fonts.

El castell, molt degradat, en obres de restauració el 1993, és una massissa construcció gòtica situada al cim d'un turó a la dreta de la riera de Rajadell. L'església parroquial, dedicada als màrtirs cordovesos sant Iscle i santa Victòria, és documentada des del segle XII. El temple actual és de la segona meitat del segle XVII

Llocs d´interès a Rajadell

Llocs d'interès

l'actual església de Rajadell data dels segles XIV i XVII (moment en què la reconstruïren, ja que el 1471 les tropes de Joan II la van derruir juntament amb el castell).

L'exterior de l'església presenta una barreja d'estils: elements gòtics (parets frontals de la façana, nau central i parets laterals), un portal modern i, sobretot, un timpà amb un relleu de la crucifixió.

Damunt d’un turó s’aixeca un edifici massís i d’alçada considerable, el castell de Rajadell. És format per tres cossos i s’hi conserven encara estances de les diferents etapes habitades, una petita cambra subterrània, la masmorra (que posteriorment es féu servir com a celler), a més de la sala d’armes, les alcoves, l’estable, la cuina, les habitacions, el menjador, les espitlleres de forma quadrada, la casa del masover, etc.

A la plaça de l’Església trobem la rectoria, als baixos de la qual hi ha instal·lada la Pinacoteca-Museu, on es troben les teles premiades en el tradicional Concurs de Pintura Ràpida que té lloc cada any per la Festa Major de Sant Iscle i Santa Victòria (Festa Major de Rajadell), i també eines tradicionals del camp i mobles dels segles XIX i XX

El terme comprèn, a més del poble de Rajadell, cap administratiu, el poble de Monistrolet, el veïnat de Molins, la caseria de Sant Amanç, els ravals de l'Estació i de les Casetes i la urbanització de Servitge

La festa major d'hivern d'aquest poble se celebra el tercer diumenge de gener, per Sant Sebastià, i és tradicional dansar el ballet de Déu, el ball de la coca i el ball de bastons; després de la missa d'ofici es reparteixen panets beneïts. El tercer diumenge de novembre és la festa de Sant Iscle i Santa Victòria, i una setmana abans se celebra el concurs de pintura (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua