BARCELONA

Datos del Pueblo

Premia De Dalt

Pueblo

Premia de Dalt

Municipio

Premia de Dalt / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

9867

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 1

Código postal

08338

Teléfono

93-7523186

Fax

93-7523300

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Premia De Dalt

Web de Interés

Premia de Dalt llocs d´interes

E-mail municipio

museu@premiadedalt.cat
 

Premià de Dalt, municipi de la comarca del Maresme, s'enfila per la serralada litoral fins al cim de Sant Mateu. El poble té una altitud de 142 metres.Comprèn el poble de Premià de Dalt, cap del municipi, població que havia estat formada per nuclis relativament esparsos que s'han anat unint modernament, els barris moderns de Santa Anna i Tió, la Floresta i la Pixotella o el Remei, l'ermita de Sant Mateu i el santuari de la Cisa, algunes masies antigues i diverses urbanitzacions residencials

L'any 2009 començava amb una baixada important de les temperatures, accentuada a partir de la Nit de Reis. El dia 7 i 8 de gener, els punts més alts del terme municipal apareixien coberts d'un important gruix de neu, en especial al voltant de l'Ermita de Sant Mateu, esdevenint tot l'entorn una autèntica postal de Nadal.

Nevada Ermita de Sant Mateu, en Premia de Dalt

L'origen del nom actual de Premià prové possiblement de la vil·la romana Primiliani. L'any 927 s'esmenta la vil·la Primilia amb l'església de Sant Pere (gòtic tardà) que presideix el poble.

Capelles:
Capella de Santa Anna, esmentada per primera vegada l'any 987.
Capella i ermita romànica de Sant Mateu, documentada des de l'any 993.
Capella del Santuari de la Mare de Déu de La Cisa, imatge del segle XV, protectora d'aquest indret del Baix Maresme, al límit amb Vilassar de Dalt
Capella de Sant Sebastià, erigida al segle XVI

Entre els edificis més interessants del nucli de Premià de Dalt, a més de l'ajuntament, que presideix una petita plaça, hi ha el casal de Can Franquesa, conjunt arquitectònic (segle XVIII) amb una torre, encara en bon estat, del segle XVI; s'hi troba la Societat Cultural Sant Jaume. Altres antigues masies són Can Figueres (segles XIV-XV), Can Calons (del 1400, reformada als segles XVIII-XIX, que conserva finestres gòtiques), Ca l'Orriols (1790), Can Moles (segle XIV-XV, amb una torre), Can Coromines, Can Marquès i Can Pau Cussó, amb unes peculiars façanes de línies corbes.

Entre els edificis més interessants del nucli de Premià de Dalt, a més de l'ajuntament, que presideix una petita plaça, hi ha el casal de Can Franquesa, conjunt arquitectònic (segle XVIII) amb una torre, encara en bon estat, del segle XVI; s'hi troba la Societat Cultural Sant Jaume.

Ajuntament de Premia de DaltJa als afores de la població hi ha el gran casal residencial de Can Tries, del començament del segle XIX, voltat de jardins, dit ara Castelldaura i propietat de l'Opus Dei, que hi té una residència. També esparses pel terme hi ha les masies de Can Creus (1792), la magnífica pairalia de Can Riera, la Casa Verboom, —popularment Can Borbon— que fou propietat de Pròsper de Verboom (1665-1744), enginyer en cap de les tropes felipines que s'establí al país (féu la Ciutadella de Barcelona i fou capità general interí de Catalunya en 1737-38), i, situat al sector muntanyós, el Greny, que fou construït per J. Folch i Torres

Premià de Dalt no ocupa avui tot el territori que anteriorment comprenia. Abans, el terme arribava fins al mar, però l'any 1836 el seu barri marítim s'independitzà formant el que avui és Premià de Mar.

A partir dels anys 60 del s. XX Premià de Dalt va començar a patir el canvi més important de la seva història amb la construcció de residències d´estiu. Aquesta construcció segueix avui en dia però no enfocada a cases d´estiu sinó a residències per a persones que viuen al poble però treballen a Barcelona.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua